Nefes Kesici Performansıyla Yeni Porsche 911 GT3 Karşınızda

Nefes Kesici Performansıyla Yeni Porsche 911 GT3 Karşınızda

Yeni 911 GT3 fazlasıyla merak edilen bir otomobildi, casus fotoğraflar ve yayınlanan bazı teaserlar ile merakımızı alevlendiren marka sonunda beklememize değecek bir model ile karşımızda. Yeni 911 GT3 eski nesline göre çok daha dinamik biçimde geliyor.

Performans

Bir Porsche modelinden bahsediyorsak ilk konu şüphesiz performans olmalı, 911 GT3 bu konuda selefinin fazlasıyla üzerine çıkmış durumda. Model 4.0 litre atmosferik, düz altı silindirli bir üniteye ev sahipliği yapıyor. Bu motor 502 beygir güç ve 469 Nm tork üretebiliyor. 911 GT3'de isteğe bağlı olarak 6 ileri manuel veya 7 ileri PDK şanzıman tercih edilebiliyor, bu kombinasyon aracın 9000 devir çevirmesine müsaade ediyor. Otomobilin otomatik PDK şanzıman ile 0-100 km/s hızlanması 3.2 sn, son hızı ise 317 km/s.

Bahsettiğimiz verilere sahip standart bir 911 GT3, Nürburgring'i 6:59.927 gibi sürelerde turlayabiliyor, bu süre selefi olan modelden 17 saniye daha iyi. Pist sürelerinde saliseler bile yüksek öneme sahipken, bahsettiğimiz süre selefi ile Yeni GT3'ün arasındaki makası çok iyi biçimde özetliyor.

Piste yönelik performans otomobillerini geliştirirken en önemli unsur ağırlığı en aza indirmek, Porsche de bu konu üzerinde çok yoğun çalışmış. Yeni 911 GT3'ün egzoz sistemi artık 10 kilogram daha hafif, kaput ve kanat gibi parçalar plastik-karbon karışımından imal ediliyor ve araçta ses yalıtımlı ince camlar kullanılıyor. Bunlar haricinde opsiyonel olarak manuel şanzıman seçildiğinde otomobil 17 kilogram daha hafif hale geliyor. Yapılan müdahaleler sayesinde 992 şasisi üzerine yerleştirilen GT3 önceki nesli ile arasında ciddi bir ağırlık farkı bulundurmuyor.

Tabii bu kadar performanslı bir otomobili asfaltta tutmakta önemli bir olay. Alman marka 911 GT3'e eklediği aerodinamik parçalar ile bunu çok iyi başarıyor. Arkada yer alan difüzör, devasa boyutlardaki kanat, özel çalışılan yan marşpiyeller ve ön ekler standart modda aracın yolu %50 oranda daha iyi tutmasını sağlıyor. Eğer ekleri performansa yönelik olarak ayarlarsanız tutunma oranı %150 civarlarında artıyor ve marka bu özelliklerin normal yollarda kullanılmaması konusunda uyarıyor...

Dış Tasarım

Porsche 911 GT3, bir performans otomobilinin ne kadar zarif görünebileceğinin kanıtı niteliğinde. Yıllardır süregelen Porsche çizgileri halen çok başarılı bir şekilde muhafaza ediliyor ve nabzı yükseltmeyi başarıyor.

Tanıdığımız Porsche yüzünü değiştiren detaylar sınırlı. İlk göze çarpan nokta kaputtaki hava çıkışları oluyor, otomobilin önünde bulunan ızgaradan giren hava bu çıkışlardan tahliye olarak arka kanada ulaşıyor, arka kanatta oluşan baskı ise otomobili yolda tutuyor.

Bahsi geçen dev kanat ise dikkatleri üzerine toplayan diğer nokta oluyor, bu kanat boyutuyla havayı yönlendirerek arkada oluşan vortex etkisini daha uzağa taşımayı hedefliyor, bunu yaparken de oluşan baskı ile 911 GT3 yere daha yakın yol alıyor.

İç Tasarım

Performans otomobillerini genel olarak incelediğimizde iç mekan fazlasıyla vasattır, pistte yüksek sürüş zevkine odaklanan bu makineler hayatımızda sıkıcı yollar gitmemiz gerekebileceğini unutmuş durumda olabilirler. Bazılarında klima dahi bulunmazken bazıları cömert davranarak radyo bile ekler. Tabii bunlar ağırlıklardan kurtulmak içindir fakat bunlar varken de hızlı olunabilir. Porsche modellerinin en güzel yanlarından biri size sürüş zevkini verirken, iç mekanda 90'lı yılların Renault modellerinde gibi hissetmemenizdir.

Bir gün bir 911 GT3'ün içine oturursanız önünüze baktığınızda göreceğiniz ilk şey devir saati analog diğer bölümleri hayalet olan göstergeler olacaktır. Sonrasında ise gözünüze 911 GT3'e özel 360 mm çapa sahip direksiyonun takılması muhtemeldir. Orta konsola döndüğünüzde manuel şanzımanın koluna benzeyen PDK kolu sürüşlerde sizi ciddi anlamda gaza getirebilir. Vites kolundan aldığınız gazla daha hızlı gitmek isterseniz de direksiyonun üzerinde bulunan sürüş modu kontrolcüsüne yönelebilirsiniz.

Bu sürüş esnasında sizi 18 yönlü ayarlanabilir Sports Seats Plus koltuklar otomobilin içerisinde sabit tutacaktır. Bunun yanında karbon fiber koltuklar da tercih edilebilir, bu koltuklar 11.8 kilogram daha hafif olduğundan özellikle pist kullanımlarında ciddi bir avantajdır...

Bahsi geçen Nürburgring videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Yeni Porsche Taycan

Yeni Porsche Taycan

Yeni Porsche Macan

Yeni Porsche Macan

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us