Nissan Rusya'dan Çekiliyor

Nissan Rusya'dan Çekiliyor

Tahmin edildiğinden çok daha uzun süren Rusya-Ukrayna savaşı, başta otomotiv olmak üzere birçok sektörü büyük oranda etkiledi. Yaşanan insanlık dışı olaylar haricinde sektörel bazda da ciddi yaralar oluşturan savaş, özellikle üretiminin büyük bölümü Ukrayna'da olan otomobil kablolarının üretimlerinde meydana gelen ciddi aksama ile fiyatlarda büyük dalgalanma yarattı. Önce Covic-19 dolayısıyla aksayan üretimler, sonrasında çıkan çip tedarik sorunu ve günümüzde ise Rusya-Ukrayna krizi otomotiv sektöründe sorunlar yaratmaya devam ederken, marka bazlı gelişmeler de meydana geliyor.

Çıkan savaş sonrasında birçok marka Rusya'da olan üretimlerini askıya aldı, sektörü bölgesel operasyonlar bazında etkileyen bu olay, askıya alınan üretimler sonrasında Nissan gibi markaların tamamen çekilmesi ile son buluyor. Rusya kapsamında üretim ve satış merkezleri olan Nissan, burada önemli modellerin üretimlerini gerçekleştiriyordu.

2009 yılında St. Petersburg kurulan fabrika kapsamında X-Trail, Qashqai ve Murano gibi crossover modellerin üretimlerini sürdüren marka, 2018 yılında 56.525 üretimi gerçekleştirdi, 2019 yılının başında ise üretim rekoru kırılarak 350.000 üniteden fazla üretim meydana geldi.

Nissan yapacağı satış kapsamında St. Petersburg'da yer alan üretim ve ARGE merkezlerini satışa çıkarırken Moskova'da yer alan "Satış ve Pazarlama Merkezi" de bu kapsam içine dahil ediliyor. Bahsedilen tesisler ve merkez Merkezi Araştırma ve Geliştirme Otomobil ve Motor Enstitüsü NAMI'ye satılacak, burada çalışan işçilerin sorun yaşamaması adına 12 aylık maaşa denk gelecek şekilde tazminat ödeyecek olan Nissan ciddi bir mali yük altına giriyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Nissan Başkanı ve CEO'su Makoto Uchida, yaptığı açıklamada "Nissan adına, Rus meslektaşlarımıza uzun yıllar boyunca işe katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Pazarda faaliyet göstermeye devam edemesek de, mümkün olan en iyiyi bulduk." sözlerine yer veriyor.

Yapılan satış antlaşması şartları kapsamında Nissan'ın satışını gerçekleştirdiği her şeyi 6 yıl içinde yani 2029 tarihine kadar tekrar alabileceğine dair bir madde eklenmiş. Nissan Rusya'dan çekiliyor fakat bu çekilme geniş vadede devamlılık sağlayacak mı kesin olarak emin değiliz.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us