Renault Megane eVision Konsepti Tanıtıldı

Geçtiğimiz aylarda korona virüsü ve pandemi süreci sebepleriyle çok sarsıntılı olmasa da ekonomik açıdan zor günler geçiren Renault; Megane, Talisman, Koleos vb. modellerinin üretim geleceklerinin belirsiz olduğu ve üretimden kalkabilecekleri gibi konularla gündeme gelmişti.

Bu konularda net bir açıklama yada bir haber gelmedi ve geçtiğimiz günlerde markanın “klasikleşmiş model” olarak belirttikleri Megane model ailesi için yepyeni bir plan tanıtıldı. Bu plan içerisinde de yeni Megane eVision yer aldı.

Renault: “Klasik Hatchback Yeniden İcat Edildi”

“Klasik hatchback yeniden icat edildi” gibi sözlerle başlayan eVision tanıtımında Megane Ailesi için yeni bir plan ve gelecek anlatıldı. 2021 yılı sonunda üretimde olacağı belirtilen Megane eVision aslında geçtiğimiz Şubat ayında tanıtılan yeni Megane modellerinde bahsedilen ve Avrupa’da Megane Estate ile satışa sunulan E-Tech teknolojisinin daha radikal veya gelişmiş diyebileceğimiz bir versiyonu.

E-Tech motor, Estate paketiyle satışa sunulduğu için aslında bir donanım paketi gibi de düşünülebilir demiştik. E-Tech bir plug-in hibrit sistem olmakla beraber 1.6 litrelik atmosferik motor ile şanzımana bağlı 2 adet elektrik motoruna sahip bir sistemdi. 400 Volt'luk 9.8 kWh kapasiteli batarya 135 km hıza kadar %100 elektrikli sürüş sağlıyordu. Ancak bu yazıda bahsi geçecek olan eVision ise tam anlamıyla bir elektrikli Megane olacak.

Kademeli olarak Megane kullanıcısını elektrikli  modeline alıştırmak istediğini düşündüğüm Renault, eVision modeli çıktıktan sonra bir süre daha içten yanmalı Megane satışlarına devam edecek. Yazılı kaynaklardan almış olduğum bilgiye göre –ki benimde tahminlerim o yönde- bu içten yanmalı motorlar için veya direkt Megane modelinin kendisi için yeni bir güncelleme de görebiliriz.

Megane eVision aslında büyük SUV’lar için de kullanılan CMF-EV platformunu kullanıyor.  Elektrikli SUV modellerinin kullandığını tahmin edebileceğiniz bu platformda ayrıca Japon-Fransız işbirliğinde –veya ortaklığında- bulunan Nissan markasının Ariya modeli de yer alıyor. Ayrıca yeni Megane eVision, Ariya modeliyle de pek çok ortak nokta ve çizgi sahibi.

En İnce ve En Düz Piller

Konsept de olsa sonuçta bir elektrikli otomobilden bahsediyoruz. Yani elektrik demek “pil” demek. Pil konusu üzerinde de ciddi araştırmalar ve Ar-Ge çalışmaları yaptığını ifade eden Renault iddialı bir şekilde geliyor. 11 cm kalınlığında olduğunu belirtikleri eVision pillerinin şu ana kadar yapılmış en düz piller olduklarını iddia ediyorlar.

EV platformu için standart olan bu piller tüm elektrikli otomobillerde alıştığımız gibi arabanın altına monte ediliyorlar. Ayrıca bu piller 130kW'a kadar hızlarda hızlı şarj edilebilen 60kWh kapasiteli. 280 mil (450,61 km) erişim mesafesi sunan bu piller Ariya modelinde kullanılan hemen hemen aynı özelliklere sahip olan pillerden 57 mil (91,73 km) daha fazla erişim mesafesi sunuyor. Şirket patronu Luca de Meo bu pillerin menzil mesafelerinin daha da artacaklarını ve bu rakamların sadece birer potansiyel olduklarını belirtti.

Güç!

215 bhp (yani brake horsepower) gücüne sahip olduğu belirtilen otomobili beygir gücüne çevirdiğimizde bizlere yaklaşık 218 hp güç ürettiğini gösteriyor. 0-100 performansı 8 saniyenin altında olduğu belirtilen bu elektrik motorlarının gücü direkt ön tekerlere gönderdiği belirtiliyor.

Akla ilk gelen elektrikli SUV modeli Tesla Model X’in 0-100 verisiyle (4.8 sn) ile karşılaştırmak isteyebilirsiniz belki ancak Megane eVision model konseptinin bir gündelik otomobil olduğunu, Model X gibi sportiflik detaylarından öte gündelik detaylara önem verdiğini göz ardı etmeyelim lütfen. “Ama Renault Megane eVision modelinin dinamik bir hatcback olduğunu belirtti” dediğinizi duyuyor gibiyim. Evet bu doğru hatta bu açıklama üstüne SUV, hatchback özelliklerini birleştirdi ve dinamizim yakaladı diyorum bende ancak tüm bunların başına “şehir” damgasını da ekledi. Yorumları ona göre alalım yani. İşin latifesini bir kenara bırakırsak gündelik bir Megane modelini konuşuyoruz aslında.

%95 Oran Verilen Konsept Tasarım

Konsept tasarımın önünden başladığımızda Matrix Led Farlar gözümüze çarpıyor önce. Bu farlar daralarak ilerlemeye devam ediyor sağ sol kanat olarak birleşip parlak ve büyük Renault logosunu oluşturuyor. Ön tampondaki hava kanalları performansı biraz arttırmak adına lastiklere yöneliyor. Düz tampon üstü kısma geldiğimizde bizi altın renginde bir Renault logosu karşılıyor.

Yan kısımlara geldiğimizde şu an için şarj girişi olarak tahmin ettiğim kapağı görüyoruz. Verimliliği arttırmak adına pürüzsüz ve dümdüz tasarım dilini fark ettiğimiz Megane eVision’ da kapı kolları elektrikli. Oldukça Premium bir hava kattığı inkâr edilemez. Oldukça fazla altın renk gördüğümüz konsept tasarımda direklerde altın renginde ve tavana doğru uzuyor. Arka tarafta da oyulmuş bir spoiler ve yine şerit olarak tasarlanıp Renault logosunu çevreleyen stop lambalarını görüyoruz.

Son olarak jantlara baktığımızda Renault’un Megane modellerinde opsiyon olarak sunduğu 18” lik Siyah Elmas jant modelinden esinlendiğini fark ettim. Verimlilik adına içe oyuk yapılan bu jantlar daha fazla yere basma yetisi kazandırıyor Megane eVision’ a.

Genel olarak toparladığımızda %95 olarak konsept tasarıma uygun çıkacağı belirtilen Megane eVision bu iddiasını doğrulayacak mı onu 2021’de göreceğiz. İç detaylar içinse herhangi bir açıklama veya görsel yok.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us