Elektrikli Otomobilin Devi Hâlâ Tesla mı?

Son çıkarttığı Roadster’la ‘Bu kadarıda olmaz’ dedirten 16 silindirli Bugatti’ye karpuz kadar elektrikli motoruyla kafa tutan Tesla elektrikli otomobil çağını başlatan bir marka denilebilir fakat hala rakipsiz mi?

Elektrikli otomobiller son 10 yılda ciddi yol katetti. Türkiye gündemine ilk çıkan otomobil Fluence Z.E. de batarya kiralama, kısa menzil ve yaygın olmayan şarj istasyonları gibi dezavantajları neticesinde birçok tüketici bu duruma sıcak bakmıyordu.

Sektörün gelişerek geldiği son nokta 10.000 nm sahip 1000 km menzilli süper hızlı şarj olabilen Tesla artık herkesin hayallerini süsleyen bir otomobil haline geldi. Bunun yanında birçok bilindik marka elektrikli otomobillerinin lansmanlarını yaptı. Henüz çok yaygın olmasada bu işi önde götüren Tesla, Porsche ve Jaguar gibi görünüyor.

Tesla elektrikli otomobil konusunda adeta otomobil markalarının mentoru olmuş durumda. 100 yıllık markaların artık kök salmış koltuklarından etme vakti gelmişti. Pazarda belirli bir yere sahip bu büyük markalarla baş etmek için elbette farklı bir şey yapmak şarttı. Nitekim yerli otomobilimiz TOGG’unda üretimine başlanırken düşünceler bu yöndeydi.

Bütün düzeni alt üst eden ve kartların yeniden dağıtılmasına neden olan Tesla’nın geçmişte çok fazla rakibi olmamasına rağmen değişime hızlı adapte olabilen bilindik rakipleri PorscheTaycan, Jaguar IPace, Mercedes EQC ve Audi e-Tronu ile yeniden masada.

Her markanın kemikleşmiş kullanıcı kitlesi, fanatikleri olduğu gibi Tesla’da artık bu klasmanda yerini aldı. Peki bilmediğimiz başka rakipleri? Sesleri henüz uzaktan gelen pek çok markanın taklitleriyle ve ucuz mallarıyla bilinen Çin, akıllı telefon sektörünü Huawei ve Xiaomi ile şaşırtmıştı. Şaşırtmaya elektrikli otomobillerle devam ediyor.

Çinli bir otomobil üreticisi olan Aiways Avrupa’ya otomobillerini satmaya hazırlanan ilk marka. Bunu takip eden ve tasarımcısı bir Türk olan Enovate markasıda otomobilin üretimini tamamlayarak pazara adımını attı. Ayrıca 2014’te kurulan Nio, Byton, FAW gibi markalarda lansmanlarını yapıp pazarda yerlerini almayı bekliyorlar.

Bunun yanında ülkemizde elektrikli otomobil girişiminde TOGG ile yer alıyor. 2023’te yollarda olmayı hedefleyen TOGG Premium seviyede C-SUV ve C-Sedan ile karşımıza çıkacak. Dünya’nın birçok yerinde tecrübe kazanmış mühendislerimiz, tasarımcılarımız ile geliştirilen yerli otomobilimiz ile Türkiye ‘Bende Varım!’ diyor.

Bunun yanında yavru vatan KKTC ise daha kompakt bir modelle Günsel markasıyla karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz Şubat ayında tanıtımını yapan Günsel’in 28 ülkeden 800 firma ile iş birliği protokolü imzaladı. Üretilen Günsel otomobilin %90’ını ihraç edilmesi hedefleniyor.

Hindistan’ın Tata’sı da elektrikli otomobiller için çalışmalara başladı. Yeni elektrikli prototip’i olan E-Vision adında Premium bir otomobil. Konsept otomobilin seri üretimine karar verdiklerinde en iyi ihtimalle 2023’te faaliyete başlanabileceğinide açıkladılar.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us