Lotus Eletre Markanın Taşıyıcısı Olacak

Lotus Eletre Markanın Taşıyıcısı Olacak

Son yıllarda ortaya çıkardığımız yazılarda genel bir tarama yapılsa, elektrifikasyon ve SUV ikilisi rahatsız edici derecede öne çıkacaktır fakat Lotus yöneticilerinin hedeflerinden de anlaşılabileceği üzere bu kombinasyon, markaların geleceği için şart olma noktasına geldi. Özel markaların geçtiğimiz yıl içerisinde birçok satış rekoruna imza attığını ve bu başarıların büyük bölümünün ürün gamlarındaki SUV modeller ile sağlandığını gördük. İngiliz spor otomobil üretici Lotus, Eletre için aynı umutları barındırıyor.

Sektör Bazında Örnekler

Bir markanın kültürü içerisine dahil olmak isteyen fakat bu özel otomobillerin getirdiği eksi yönlerden etkilenmemek isteyen kullanıcılar, Aston Martin, Bentley, Porsche, Lamborghini, Rolls&Royce ve daha birçok benzer markanın SUV modellerini ediniyor. Bu modeller markalarının geçmişten gelen DNA'sını korumaya çalışırken, SUV karoserinin sağladığı avantajlardan yararlanıyorlar. Bu noktada da kullanıcılar için tercih unsuru olan SUV modeller, markalar için harika bir pazar kaynağı oluşturuyorlar.

Son dönemde yurtdışı sürüş etkinlikleri düzenlenen ve dünyanın en güçlü SUV modeli olacak olan Aston Martin DBX 707 üzerinden gidecek olursak, marka GT modeller üretme yönündeki tecrübesini, performansını, kalitesini ve "ruhunu", göreceli olarak daha işlevsel; bagaj hacmi, iç hacmi, yüksekliği ve dolayısıyla genel kullanımı daha kolay bir modele entegre ederek daha fazla müşteri kazanıyor.

Bu noktada bu formülden yola çıkarak SUV üreten markalar, döneminde Porsche'nin Cayenne ile gittiği yolu takip ediyor. Markanın mali olarak sıkıntıda olduğu bir dönemde Cayenne üretimine başlayarak buradan gelen gelir neticesinde ana modelleri olan 718 ve efsanevi 911'in üretimlerine devamlılık sağlayan marka çok tepki toplasa da finalde mali anlamda başarılı oldu, aynı zamanda 911 gibi modeller ile SUV modellerin arasında algısal bir çizgi yarattı ve "911 markası", kendi kitlesini koruyarak bu girişimden zarar almadı. 911'i marka olarak nitelendirmemin sebebi kendi bulunduğu gam içerisinde bir efsane oluşturması dolayısıyla isminin Porsche ismiyle yarışır düzeyde olması.

Alman marka benzer tepkileri geçtiğimiz yıllarda çıkardığı elektrikli Taycan ailesi ile de almış fakat finalde bu noktada da devasa bir başarı elde etmişti, hatta birçok performans otomobili meraklısını elektrikli tarafa sıcak bakar hale getirdi.

"Gelecek"

Lotus, Eletre modelini tek kelime ile özetliyor, bu kelime ise modelin genel konsepti ile çok uyumlu olacak şekilde "gelecek". Yeni SUV modeli Eletre hem elektrikli yapısı ve hem de karoser tipi neticesinde geleceğe ciddi bir yatırım konumunda yer alırken, markanın geleceği için de mali bir ışık...

İngiliz üreticinin yöneticisi Matt Windle Top Gear'a verdiği röportajda, Lotus'un para kazanabilmesi ve yeni modeller üretebilmesi için Eletre'nin başarılı olması gerektiğini vurguladı. Ciddi bir sorumluluk ile doğan SUV model, markanın kendi kitlesi için dikkat çekici olmayabilir.

Lotus'un kurucusu Colin Chapman'ın felsefesinden fersah fersah uzak olan bu SUV çoğu Lotus sever tarafından kötü karşılanacak ve dışlanacaktır fakat marka Porsche'ye benzer bir stratejiyle hayatına devam ettiği taktirde tepkiler geçersiz kalacaktır. Sektör gereklilikleri doğrultusunda mecburi bir adım olarak değerlendirdiğim Eletre'nin, markanın en çok satan modeli olması bekleniyor. Eklemekte fayda var satış tarafından 2021'de neredeyse diğer tüm markalar gibi rekor kıran Lotus 2.000 adet otomobil satmıştı.

Modelin genel özelliklerinden kabaca bahsedecek olursak, Eletre çift motorlu bir yapı ile gelecek, bu kombinle 0-100 hızlanmasını 3 saniyede tamamlaması beklenen modelin yaklaşık menzili 600 kilometre dolaylarında olacak. Lotus'un marka kültürü içerisinde çok önemli bir noktada olan ağırlık ise model için açıklanmıyor.

İngiliz üretici Eletre'nin çıkışı ile ciddi bir sorumluluğu üstleniyor. Bu modelin getireceği mali ferahlık ile rotasından şaşmadan kültürü doğrultusunda otomobiller üretmeye başlarsa, marka değeri katlanarak artacak hatta ömründeki en yüksek seviyeye gelecektir. Çizgisinden çıkarak piyasaya yönelik istekler doğrultusunda modeller ise markanın mali anlamda büyümesine hız kazandırırken ana kitlesini ve gerçek Lotus'u öldürür. Bu durumda da Lotus'u olan koleksiyonerler bir miktar sevinebilir...

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us