Mercedes-Benz'in Elektrikli Crossover'ı EQB Tanıtıldı

Mercedes-Benz'in Elektrikli Crossoverı EQB Tanıtıldı

Elektrikli dönüşümde öne çıkan markalardan bir tanesi olan Mercedes-Benz, EQS modeli ardından EQB modeli ile karşımızda. Dönem trendlerinden olan SUV ve elektrikli ikilisini EQC modelinde de kullanan Alman marka aynı formülü sürdürüyor. Audi'nin benzer bir modeli olan Q4 e-tron atağı sonrasında ortaya çıkan model ne farklar sunuyor, gelin detaylara bakalım...

Tasarım Detayları

EQB tahmin edilmesinin zor olmadığı gibi GLB modelinin elektrikli versiyonu, dolayısı ile çok uzak bir tasarım beklemiyoruz.

Tamamen değişen ön profil daha estetik ve yuvarlık hatlar içeren bir hale bürünmüş, farlarla birleşen ön panjur üst tarafından bir LED şerit ile tamamlanmış. Buraya panjur demek ne kadar doğru bilmiyorum çünkü aktif bir parça değil, elektrikli otomobillerde soğutma ihtiyacı alt bölümde bulunan hava girişinden sağlandığından bu parça kapatılmış ve piano black rengi ile otomobile kontrast yapması sağlanmış.

Bunların altında iki yanda bulunan hava girişleri tasarımda tamamlayıcı etken olurken asıl aktif panjur ise hava girişini sağlayarak bataryaları soğutmak için yerini almış.

Yan yüzde gördüğümüz farklar otomobilin ön yüzünde değişen far grubunun yansımalarından ibaret, daha estetik hale geldiğini söylediğimiz far grubu ön çamurluk yapısının değişmesine sebep olarak kendini daha çok gösteriyor. Değişen çamurluk yapısı genel formda herhangi bir değişiklik sağlamazken far ve tamponun birbirini tamamlamasına yardımcı oluyor.

Harici olarak eklenen iki ve üç renkli farklı kombinasyonda jantlar kendi yorumumla gerçekten çok güzel ve alışılmış dışı görünüyor. Diğer markalar jantların üzerini büyük ölçüde kapatırken ve aerodinamiğe katkı sağlamayı hedeflerken Mercedes-Benz'in böyle bir seçenek sunması beni düşündürdü.

Bir EQB'ye arkadan bakıyorsanız dikkat çekici ilk unsur ortadan birleşik yapıda olan stop grubu olacaktır. GLB modelinde iki stobun ortasında bulunan plaka, EQB modelinde tampona indirilmiş. Plakadan kazanılan yer arka aydınlatma grubunun birleşmesini sağlayan parçaya ve alta alınan Mercedes-Benz logosuna tahsis edilmiş. Tampon yapısı plaka harici bozulmayan EQB kardeşi GLB'den farklı olarak elektrikli bir model olması dolayısı ile egzoz çıkışlarından kurtularak daha sade bir tasarım elde etmiş.

İç Mekan Tasarımı Detayları

EQB iç mekanda GLB ile tamamen aynı şartlar sunuyor. Yerleştirilmiş ikili ekran düzeni birleşik yapısı ile sürüş bilgilerini kontrol etmenizi ve multimedya müdahaleleri yapmanızı sağlıyor.

Ekstradan yolcunun önünde yer alan ışıklı panel otomobilin elektrikli algısını desteklerken iç mekan için farklı renk kombinasyonlarına uyum sağlama görevini üstleniyor.

EQB dikkat çekici bir nokta olarak aynı anda 7 kişinin seyahatine olanak sağlayan koltuk düzeni ile alınabiliyor. Bu koltuk düzeni Çin'de standart olarak sunulurken diğer bölgelerde opsiyon listelerinde yerini alıyor. Üçüncü sırada oturabilecek kişinin maksimum 1.65 boyunda olabileceği gelen bilgiler arasında, dolayısı ile geniş aileleri hedefleyen bir donanım olma özelliği barındırıyor.

EQB'yi 3 sıralı aldığınızda bagaj hacminiz 465 litre ile sınırlanıyor, bu noktada karşımıza çıkan avantajlardan bir tanesi üçüncü sıra koltukların yattığında bagaj seviyesi ile entegre olması ve düz bir zemin elde edilmesi, bu sayede otomobili 5 kişilik düzende kullandığınızda bu dezavantajdan etkilenmiyorsunuz.

Yanı sıra modeli 5 koltuklu olarak aldığınızda karşınıza çıkan bagaj hacmi 495 litreye yükseliyor yani 30 litre artış meydana geliyor, ikinci sıra koltukların ileri alındığı takdirde 190 litre ekstra hacim kazanıldığı marka tarafından ekleniyor. Tabii bu 190 litreyi elde etmek istediğinizde diz mesafesi ne kadar kalıyor, veya kalıyor mu emin değiliz.

EQB ile uzun bir seyahate iki kişi çıkmaya karar verirseniz ulaşabileceğiniz maksimum bagaj hacmi 5 koltuklu model için 1790, 7 koltuklu model için ise 1629 litre seviyesinde...

EQB'nin Menzili ve Teknik Detayları

Mercedes-Benz EQB menzil açısından son zamanlarda karşımıza çıkan EQS gibi modeller seviyelerinde bir menzil vaat etmiyor aynı zamanda markanın açıkladığı bilgiler çok kapsamlı değil...

EQB'nin batarya varyasyonları 66.5 kWh itibari ile başlıyor, farklı motorlar ile farklı çekiş seçenekleri sunan model önden çekiş veya 4Matic yani dört tekerden tahrikli olarak satın alınabiliyor.

Çin'in ölçüm sistemi olan NEDC standartlarına göre EQB 350 4Matic (4 tekerden tahrikli) modeli 480 kilometre menzil sunuyor bu menzil yeni standartlara (WLTP) çevrildiğinde 420 kilometre dolaylarına geriliyor. Yine Çin için açıklanan bilgiler arasından aldıklarımıza göre EQB AMG Line versiyonu eşliğinde 292 beygir güç sunuyor. Çin sınırları dışına çıkıldığına bu güçler ve menziller farklılık gösterir mi bilmiyoruz, fakat en büyük pazar olan Çin için açıklanan detaylar haricinde farklı bilgiler bulunmuyor...

Son olarak EQB hızlı şarj desteği ile 100 kW akım ile şarj edilebiliyor, bu şartlarda model 0'dan %80 şarj seviyelerine 30 dakikada ulaşabiliyor. Burada ise devreye bir "fakat" giriyor, fakat ülkemizde ulaşabileceğiniz en yüksek şarj akımı 81 kW...

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us