Kompakt Elektrikli Q4 e-tron Tanıtıldı

Kompakt Elektrikli Q4 e-tron Tanıtıldı

Geçtiğimiz günlerde casus fotoğraflarını yayınladığımız Audi Q4 e-tron sonunda resmi olarak tanıtıldı. Etkileyici verileri ve hoş tasarımı ile kompakt SUV çoğu elektrikli otomobil müşterisinin radarına girecek gibi duruyor. Gelin Q4 e-tron'un detaylarına bakalım...

Minimalist ve Şık Hatlar

Audi Q4 e-tron 4,59 metre uzunluğu ve 1,90 metre genişliği ile Q3 ve Q5 arasında bir boyuta sahip, yani aslına bakıldığında oldukça kompakt bir model. Otomobil bu gövde boyutu dolayısı ile şehir kullanımında pratiklik sunarken 2,77 metrelik dingil mesafesi sayesinde iç mekan hacminden ödün vermiyor.

Q4 e-tron'a ön yüzden baktığımızda dikkat çeken ana unsur ince yapılı farlar, bu farlar Audi ürün gamına bu model ile dahil oluyor. Dünyada ilk niteliği taşıyan yeni Matrix LED sistemiyle karşımıza çıkan aydınlatma grubu dört farklı modda aracın farklı karakterlere kavuşmasına yol açıyor.

Audi'nin karakteristik altıgen yapılı panjuru bu modelde de kendine başarılı biçimde yer buluyor. Panjurun yanlarında bulunan büyük hava girişleri otomobilde büyük bir tasarımsal unsur olma özelliği taşırken hava girişini sağlayan yegane nokta olma görevini üstleniyor. Panjurun altında yer alan ışıklı e-tron ibaresi otomobilin içerisinde bulunduğu aileyi simgeliyor.

Yan yüzde geniş cam alanlar içerisinin ferah olmasına destekte bulunuyor, kelebek camın yapısı ise modelin imzası olma niteliğinde. Konsept modellerden farklı olarak nihai sürümde geriye gidilen noktalardan biri aynalar, modelin çıkan casus fotoğraflarında da aynalar klasik yapıda bulunurken ben nihai sürümünde kameralara dönüş yapılabileceği hakkında bir yorum yapmıştım fakat Audi standart aynalar kullanmaya devam etmiş. Bu durum ne kadar iyi ne kadar kötü tartışılır fakat e-tron modelinde bu kamera yapısı yüzünden kullanışlılık problemleri sonrasında çok üzücü bir detay değil.

Arka çamurluklarda bulunan çıkıntılar otomobilin genel görüntüsünü daha büyük ve kararlı göstermiş, ayrıca kapı panellerinde yapılan tasarımsal detaylar otomobilin tek düze bir görüntüye sahip olmasının önüne geçmiş. C sütununda yer alan Audi logosu otomobile şıklık katarak özellikle karşımıza çıkan lansman görselleri özelinde mükemmel bir renk kombinasyonu yaratmış.

Q4 e-tron'a arkadan baktığımızda konsept ile çok yakın hatta neredeyse birebir olan tasarımı görüyoruz. Ortadan birleşen yapıda olan stoplar son dönemin özellikle elektrikli otomobillerinde moda olurken Audi bunu en uzun süredir ve en sık kullanan markalardan biri. Arkaya doğru eğim alarak gelen tavan tasarımı otomobilin sportif algısını desteklerken eklenen spoiler burada iyi bir tamamlayıcı görevi üstleniyor. Casus fotoğraflarda da görünen ve bahsettiğimiz bariz farklardan biri tamponun kenarlarında yer alan reflektörler oluyor.

Teknolojik İç Mekan

Elektrikli otomobillerde görmeye alıştığımız durumlardan biri olan bol teknoloji barındıran iç mekanlardan birine Q4 e-tron da sahip. 11,6 inç boyutlu multimedya ekranı otomobilin genel bilgi eğlence kontrollerini yapmanızı sağlarken 10,25 inç boyutlu gösterge ekranı ise genel sürüş bilgilerine ulaşmanızı sağlıyor.

Otomobilde diğer VAG grubu modellerde görmeye alıştığımız küçük vites kontrolcüsü geleneği sürdürülüyor, vites kolundan kazanılan alan saklama gözü olarak görev yapıyor. Alttan ve üstten kesik tipte olan direksiyon yavaşça F1 otomobillerinde gördüğümüz tipte direksiyonlara doğru evrilme sinyalleri veriyor. Elektrikli otomobiller bu tip geçişlerde öncü modeller oluyor, daha önce Tesle Model S'in makyajı ile birlikte neredeyse uçak gönyesi formuna kavuşan yapıda direksiyonu karşımıza çıkmıştı...

Otomobilin arka koltuklarında yolculuk etmeniz gerektiğinizde Audi'nin de en büyük iddiası olan iç mekan genişliğinin yansımalarını daha iyi görüyorsunuz. Burada sınıfı için gayet yeterli olan diz mesafesi yolculuklarınızda konfor paydanızı yükseltiyor. Audi buradaki ferahlık hissini artırmak adına otomobilin iç mekanının renk paletine ciddi anlamda özen göstermiş, otomobilin iç mekanını isteğe bağlı olarak açık ve sıcak renklerde satın alabiliyorsunuz. Renk kombini kadar çevreci olmaya da özen gösteren Audi zemin kaplamasının geri dönüştürülmüş malzemeden yapıldığını özellikle belirtiyor.

(Görselde bulunan siyah renk kombinasyonuna sahip versiyondur.)

Arka koltukları bagaj alanı olarak kullanmak istediğinizde 60/40 oranlı yatan koltuklar hayatınızı kolaylaştırıyor. Verilen bilgilere göre Q4 e-tron 520 litrelik bir bagaj sunuyor.

Teknik Detaylarıyla Q4 e-tron

Q4 e-tron'un tasarım dışında başarılı olduğu ana konu performansı, menzili, şarj süresi gibi teknik özellikleri.

Öncelikle Audi Q4 e-tron Volkswagen'ın MEB adını verdiği elektrikli platform üzerinde şekilleniyor. Aynı altyapıda Skoda Enyaq, Volkswagen ID.3 ve ID.4 modelleri bulunuyor. Bu durumun sebebi ise çok basit, uygun maliyetli üretim, uygun maliyetli satış ve yüksek satış gibi hedefler...

Q4 e-tron baz versiyonda "35" olarak kodlanıyor, Audi elektrikli modellerde içten yanmalılarda kullandığı gibi bu tip kodları kullanmayı devam ediyor. Q4 35 e-tron 1 adet elektrikli motora sahip ve bu motor ona arkadan tahrik sağlıyor. 170 beygir güç ve 310 Nm tork üreten ünite otomobilin 0'dan 100 km/s hıza 9 saniyede ulaştırabiliyor. Q4 35 e-tron 55kWh bataryası ile 340 kilometre menzil sunuyor.

Q4 40 e-tron, Q4'ün orta güçlü versiyonu olma özelliğini taşıyor. Önceki alternatif gibi tek motor ile arkadan itiş sunan otomobil 204 beygir güç ve 310 Nm tork üretiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 8.5 saniyede tamamlayan otomobil, 520 kilometre menzil ile geliyor.

Q4 e-tron'un en güçlü versiyonu olan Q4 50 e-tron iki adet elektrik motoru ile dört tekerden tahrik sağlıyor. Bu motor Q4 e-tron'a 300 beygir güç ve 460 Nm tork sağlarken 0-100 km/s hızlanmasının 6.2 saniye civarlarına inmesine yol açıyor. 77 kWh bataryası ile Q4 50 e-tron'un menzili 520 kilometre mesafelerine çıkıyor...

Önemli noktalardan bir tanesi Q4 e-tron'u 35 ve 40 paketinde 160, 50 paketinde ise 180 km/s hızı geçemiyorsunuz, fakat zaten bu hızların üzerine çıktığınızda elektrikli otomobillerde menzil ciddi oranlarda hızlı düşmeye başlıyor. Ayrıca Q4 e-tron hızlı şarj ile 10 dakikada 130 kilometre kat edebilecek kadar şarj olabiliyor.

Q4 e-tron'un Fiyatı ve Satış Tarihi

Q4 e-tron Temmuz ayı itibari ile Almanya'dan başlanmak üzere satışa sunulacak, model Türkiye'de de satın alınabilecek. Avrupa için baz modelin fiyatı 41.900 euro civarından başlarken Sportback versiyonu için 2.000 euro'luk bir fark talep edilecek. Ek olarak tanıtıma özel olarak çıkarılan One versiyonu için hangi seçeneği aldıysanız üzerine 6.200 euro'luk bir meblağ eklemeniz gerekecek...

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Yeni Audi S8

Yeni Audi S8

Yeni Audi A8 L Horch

Yeni Audi A8 L Horch

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us