Sonunda: BMW M3 Touring

Sonunda: BMW M3 Touring

Hayallerinizde yer alan otomobil size neler sunmalı? Yeterli konfor, performans, yüksek kalite, yüksek sürüş keyfi, dikkat çekici bir tasarım, iyi bir şasi yapısı, pürüzsüz bir deneyim, büyük bir bagaj hacmi... Bunların hepsi yan yana sıralandığında imkansızın kombinasyonunu yaptığımı düşünebilirsiniz, gelin M3 Touring ile kısa bir tanışma turu atalım.

BMW M departmanı E30 M3'ü yaratırken, yüksek sportiflik sunan ve ana rakibi olan Mercedes-Benz'in 190E 2.3 Cosworth ile baş edebilecek bir sürüş makinesi çıkarmayı hedefliyordu. Çok iyi ve hatta öne geçen bir rakibin yanında bir otomotiv ikonu yaratan M mühendisleri, gelecek dönemlerde M3'ü farklı jenerasyonlarla devam ettirirken; coupe, cabrio, sedan ve hatta sınırlı sayıda pick-up seçenekleri bile ürettiler. Aradan geçen 30 yılda üretim hayatına durmaksızın devam eden M3, hiçbir zaman station wagon olarak satılmadı.

Bütün markalar elektrifikasyona angaje olma sürecinde konveksiyonel üniteler bazında jübile modelleri ile karşımıza çıkarken, BMW bu işi fazlasıyla heyecan verici biçimde yapıyor. Uzun süreli bir bekleyiş ardından karşımıza çıkan M3 Touring, standart 3 Serisi Touring modellerden daha uzun, daha geniş ve tabii ki çok daha performanslı.

3 Serisi Touring'in M3'e dönüşüm sürecinde BMW M departmanından gelen arka aks, standart Touring'in boyutları için büyük kalınca, M mühendisleri otomobili 8 santim uzatmak ve 7 santim genişletmek zorunda kalmış. Boyut değişimleri neticesinde bagaj hacminde artış yaşayan otomobil, sedan versiyonundan 90 kilogram daha ağır bir hal almış. Önde 19 inç, arkada ise 20 inç olarak konumlandırılan jantlar otomobilin genel imajını tamamlarken, değişen parametreler neticesinde süspansiyon sisteminde güncellemelere gidilen M3 Touring, ağırlık dağılımı tarafında ekstra olarak karşımıza çıkan 90 kilogramdan etkilenmeyerek 50/50 ağırlık dağılımı ile sunuluyor.

Dış mekandan içeriye geçtiğimizde modelin genel konsepti dolayısıyla artırılan konfor donanımları, ekstra 90 kilogramın tek sebebinin büyüyen boyutlar olmadığını açıklıyor. M3 Touring'e özel olarak BMW'nin makyajlı ve yeni modellerinde kullandığı kokpit yapısı ile gelen otomobil, 12.3 inç boyutlu gösterge paneline entegre olan 14.9 inç boyutlu bilgi eğlence sistemiyle sunuluyor.

Ekstra olarak eklenen 90 kilogramın üzerinde fazla durduğum düşünülebilir fakat markalar bu tip performans modellerinde algıda çok küçük gibi görünen ağırlıklar için çok uzun süreçli çalışmalar yapıyor ve bunun çok daha altında ağırlıklardan kurtulmak adına günümüzde çoğu otomobilde bulunan konfor donanımlarından vazgeçilirken teknik kısımda görülmeyen çoğu parçanın daha hafif olması adına yüksek maliyetli AR-GE operasyonları yürütüyor.

Teknik kısma yani asıl merak edilen kaput altına geldiğimizde M3 Touring'in sadece Competition versiyonu ile satılacağının altını çizmekte büyük önem görüyoruz. 3.0 litre hacminde turbo destekli ünitenin 8 ileri M Steptronic şanzıman ile kombinlenmesi sonucu tekerleklere 510 beygir güç aktarımı yapabilen M3 Touring 0-100 hızlanmasını 3.6 saniyede tamamlıyor. Son hız tarafında M Driver's Package ile 280 km/s hız sınırına ulaşabilen otomobil, bir ailenin veya sedanların kullanışsız bagajlarına sığmayacak büyük eşyaların en hızlı ulaşım biçimlerinden biri olarak konumlanıyor.

BMW M3 Torunig sizin hayallerinizin kapsama alanına giriyor mu bilmiyorum ama bana sorulursa model ruhsuz otomobillerden daha ruhsuz otomobillere geçmekte olduğumuz bu süreçte gelecek dönemin önemli klasiklerinden biri olarak konumlanacak. Son dönem otomobilleri incelendiğinde şahsımın hayal modelleri arasına tepeden dalabilecek bu modeli tamamen "taraflı" şekilde aktardığımı belirtmek istiyorum. 2022 yılının Eylül ayında Almanya ve İngiltere pazarlarında satışa sunulacak olan M3 Touring'i satın almak isteyen kullanıcılar, temel olarak 97.800 eurodan başlayan ve artarak devam eden fiyatlar ile karşılaşacaklar. Fiyatı okuyup Türkiye'de yaşadığımı hatırladıktan ve iki saniyelik bir ekonomi analizi yaptıktan sonra modeli tek cümleyle özetlemek gerekirse "kısa ve güzel bir hayaldi" diyebilirim...

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us