Vuruntu (Detonasyon) ve Vuruntu Sensörü

Vuruntu (Detonasyon) ve Vuruntu Sensörü

İçten yanmalı motorlarda vuruntu, genel olarak ateşleme veya yakıt sisteminde olabilecek sorunlarda karşılaşılabileceğimiz, yakıtın zamansız şekilde kendi kendine alev alarak motorun düzenli çalışmasına engel olabilecek bir durumdur. Vuruntu sensörü, bu duruma engel olabilmek için içten yanmalı motorlarda kullanılan titreşimi elektrik sinyaline çevirir ve ECU’ya bilgi verir.

İçten yanmalı motorlar konumuzda buji ile ateşlemeli motorların ve sıkıştırma ile ateşlemeli motorların nasıl çalıştıklarından bahsetmiştik. Vuruntu olayı silindir içerisinde oluşan karbon birikintileri, ateşleme sistemi bozuklukları, yakıt hattındaki arızalar, fakir veya zengin karışım durumlarında, kalitesiz yakıt kullanımında, motorun ateşleme sırası veya yakıt püskürtme sırası haricinde hava yakıt karışımının farklı noktalarda düzensiz bir şekilde, kendiliğinden alev alarak tekleme meydana getirmesidir.

Detonasyon anında yüksek basınç değerleri sebebiyle motor içerisinde mekanik olarak ciddi hasarlar meydana gelebilir. Bu olayın önüne geçilebilmesi için gösterge tablosundaki arıza lambalarını dikkate almak, kaliteli yakıt kullanmak gerekir. İçten yanmalı motorlarda da bu yüzden vuruntu sensörü kullanılır. Oktan sayısı ve setan sayısının uygun olmaması da vuruntuya sebep olabilecek büyük etkenlerdendir.

Vuruntu Sensörü (Knock Sensor)

Detonasyon anında motor anlık olarak, belirlenmiş parametreler dışında ateşleme gerçekleştireceği için titreşim ve teklemelerin hangi silindirde olduğunu algılayarak Elektronik Kontrol Ünitesine bilgi verir. Vuruntu sensörü tarafından algılanan titreşim elektrik sinyaline dönüşür. ECU’ya gelen bilgiye göre ateşleme veya yakıt hattına müdahale ederek anlık olarak vuruntunun önüne geçer.

Vuruntu sensörü arıza durumlarına değinecek olursak; aracın yakıt sarfiyatı artabilir. Çekişten düşme ve vuruntular, teklemeler meydana gelebilir. Arıza durumunda araç diagnostik cihaza bağlanarak arıza tespiti yapılmalıdır.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us