AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Eskiden otobüs, tır, kamyon gibi taşıtlarda kullanılan bu sistemi günümüz dizel araçlarında Euro 6 emisyon standartları, iki farklı bileşenden oluşan bu çözeltinin kullanımını Avrupa Birliği üyesi ülkelerde zorunlu kılıyor.

Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar.

Azot salınımını engellemek için araçlarda SCR sistemi bulunur. Filtrenin yetersiz kaldığı durumlarda Adblue sıvısı ile SCR katalizörü birlikte çalışarak azot salınımını minimuma indirmeyi amaçlar.

Yanmamış hidrokarbon zengini gazlar ilk olarak katalitik konvertöre girer ve burada CO gazı ve yanmamış hidrokarbonlar zararsız CO2 (karbon dioksit) gazına ve suya dönüştürülür. Ancak NOx gazları burada herhangi bir şekilde filtre edilemez.

Daha sonra ise sıra NOx gazlarının filtre edilmesine gelir. Katalitik konvertörden çıkan gazlar bu sefer SCR sistemine girer. Gazlar SCR filtresine girmeden hemen önce üzerine AdBlue sıvısı püskürtülür ve SCR çıkışında NOx gazları büyük oranda zararsız nitrojen gazına ve su buharına dönüşür ve sonra egzoz gazları en son olarak dizel partikül filtresine girer.

Burada çeşitli zararlı partiküller de filtre edildikten sonra CO2, Nitrojen ve su buharı olarak atmosfere salınır. Bu işlem sonucunda egzoz gazlarının insanlara ve çevreye en zararlı bileşeni olan NOx gazları %90 oranında filtre edilir.

AdBlue Biterse Ne Olur?

AdBlue kalmazsa araç otomatik olarak çekişten düşer ve uyarı verir. Depo komple boşalırsa araç çalışmaz. Katalizör ve filtreler sıvı geçişi olmadığı için zarar görür. AdBlue sisteminin arıza vermesi de muhtemeldir.

1 depo AdBlue sıvısı yaklaşık olarak 5.000 km - 10.000 km arasında tükenebiliyor. Tüketim ne kadar artarsa bu mesafe o kadar kısalıyor, ne kadar ekonomik bir sürüş söz konusuysa da mesafe o kadar uzuyor.

13 litre kaliteli ve onaylı bir AdBlue sıvısının ortalama 100 TL civarında bir fiyata sahip olduğu düşünülürse sürüş tarzına göre 100 km’de yaklaşık 1.5 TL maliyet çıkabilir. Ayrıca otomobil markasına göre değişmek üzere bu sıvının maliyeti servislerde orijinal ürünle 2 katına da çıkabilir.

Bu sıvıyı yakıt istasyonlarından veya yetkili servislerden dolum yaptırabilirsiniz.

AdBlue İptal Edilmeli Mi?

Emisyon değerleri ve egzoz muayenesinden geçebilmek için iptali mantıklı değildir ama karşılaşılan sorunlarda hem mekanik hemde yazılımsal olarak iptali mümkündür.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us