Otomobil Sektöründe Maliye Radarı Çalışmaya Başladı

Otomobil Sektöründe Maliye Radarı Çalışmaya Başladı

Otomobil sektöründe yaşanan fiyat artışıyla mücadele etmek için yeni bir sistem kuruldu. Sistem hakkında bilgiyi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati verdi. Kayıt dışı otomobil al-sat işlemi gerçekleştiren ve piyasada fahiş fiyatlara neden olan kişiler birer birer tespit edildi. Ayaküstü al-sat yapanlar ile mücadele sayesinde suni fiyat artışı engellenecek.

Otomobil sektöründe, tıpkı karayollarında olduğu gibi RADAR sistemine geçildi. Son zamanlarda aşırı şekilde artan otomobil fiyatlarını yeniden olağan seviyesine düşürmek için çalışma yürüten Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni kurulan bu sistem ile birlikte otomobil sektöründe simsar olarak tabir edilen, kayıt dışı otomobil alıp satarak kar elde eden kişilerin RADAR'a yakalanması hedefleniyor.

Otomobil fiyatları bir anda katlanarak arttı. Sadece 1 yılda dahi 2 hatta 3 kat fiyat artışı söz konusu. Bu artışta elbette küresel ekonomik krizin payı büyük. Otomotiv sektöründe yaşanan çip krizi, korona salgını nedeniyle yaşanan tedarik sıkıntısı gibi sebepler sıfır otomobillerin piyasaya sürülmesini büyük ölçüde sekteye uğrattı. Yüksek enflasyona bir de yüksek döviz kuru eklenince otomobil fiyatları birden ulaşılamaz hale geldi.

Ülkemizde artık bayilerde sıfır kilometre araç bulunmuyor olması şöyle dursun, bulunsa dahi giriş seviyesi donanıma sahip en düşük segment otomobil dahi 400 bin lirayı aşmış durumda. Ancak bu durumu fırsat bilen bazı uyanıklar krizi fırsata çevirmenin peşinde. Bayilerden bir şekilde aldıkları sıfır kilometre araçları, daha yüksek fiyatlara ikinci el olarak satan fırsatçılar, otomobil fiyatlarının aşırı yükselmesine neden oluyor. İnsanlar bayilerde sıfır kilometre araç bulamayınca bu fırsatçıların eline düşüyor.

Bu konuda yürürlüğe girecek olan 6 ay ve 6 bin kilometreye ulaşmamış araçların ikinci el olarak satılmasını engelleyen düzenleme söz konusu fırsatçıların yoluna taş koydu. Artık markaların bayilerinden sıfır kilometre olarak alınan araçlar, liste fiyatının da üzerinde ikinci el olarak satılamayacak.

Öte yandan sıfır kilometre araç bulamayan vatandaşların ikinci ele yönelmesiyle birlikte ikinci el otomobil piyasası da oldukça yükseldi. Bu durum da fırsatçıların iştahını kabartan bir başka etmen oldu. Otomobil ticareti yapabilmek için işletmelerin yetki belgesi sahibi olmaları gerekiyor. Ancak sektörde simsar olarak bilinen bazı uyanıklar, sanki şahsi kullanım amacıyla almış gibi otomobil ticareti yaparak kar elde ediyor.

Ayaküstü al-sat olarak tanımlanan bu sistemin engellenmesi için aslında bir yönetmelik var. Bir kişi yılda sadece 3 adet otomobil satışı yapabilir. Ancak bu kuralı da atlatmanın yolu mevcut. Ayaküstü al-sat ticareti yapanlar 3'den fazla otomobil alıp satacaklarında eşinin, dostunun veya akrabasının üzerine vekaletle aldığı araçları rahatlıkla satabiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Radar sistemi ile fahiş şekilde yükselen otomobil fiyatlarının sorumlularından biri olarak görülen bu kayıt dışı al-satçıların peşine düştü. Artık yetki belgesi olmayan kişilerin kar amacı güderek otomobil ticareti yapması engellenecek. Böylelikle piyasada arz-talep dengesi sağlanarak fiyatların fahiş şekilde yükselmesi engellenecek. Hatta suni şekilde yükselen otomobil fiyatlarının düşmesi bekleniyor.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us