Renault'un Yeni Elektrikli Markası: Mobilize

Renault'un Yeni Elektrikli Markası: Mobilize

Son dönemlerde hızla yükselen elektrikli otomobil trendine alıştık ve hatta artık bu araçlardan bazıları aramızdan birilerinin günlük olarak ulaşım araçları haline geldi. Elektrikli araçlar ile birlikte sürüşe dair birçok detayı kaybediyoruz, hatta araçlarımız artık bize ihtiyaç duymadan bizi istediğimiz yerlere götürebiliyor.

Zaman geçtikçe kavramlar tamamen değişiyor, bulunduğumuz dönemde otomobil sahip olunan ve çok özen gösterilen bir araçken gelecek için Mobilize gibi markalar bu kavramları değiştirmeyi hedefliyor...

Kişisel Otomobil Kavramı

Mobilize'ın hedeflerinden biri özellikle EZ-1 modeli ile kişisel otomobil kavramını ortadan kaldırmak. Bahsettiğimiz yöntemde otomobiller bize ait olmayacak, telefon programından kapılarını açabildiğimiz ve çalıştırabildiğimiz otomobil için kullandığımız süre ve mesafe kadar ücret ödeyeceğiz. Aslında hızlandırılmış ve çerçevesi daraltılmış bir kiralama yöntemi.

EZ-1 Prototipi

EZ-1, Mobilize'ın ilk prototip modeli, bu model Twizy'i baz alarak üretiliyor. Otomobil 2 kişilik bir kabine sahip olacak, 2.3 metre uzunluğa sahip olan modelin özellikle kapıları olmak üzere büyük bir bölümü cam. Bu yapının ilk amacı markalar için maliyetleri düşürmek ikincisi ise çevreyi korumak. Bahsettiğimiz prototip model %50 geri dönüştürülmüş malzemeden üretilecek, aracın ömrü bittiğinde ise %95 oranda geri dönüştürülebilecek.

Batarya ve menzil konusunda detaylı bilgiler verilmese de aracın şarjı alışık olduğumuz biçimde bir üniteye bağlı olarak yapılmayacak ve beklemeniz gerekmeyecek. EZ-1'de kolayca değiştirilebilen bataryalar kullanılacak, bu sayede şarjı biten batarya yerine dolu olanı pratik biçimde takılacak ve çıkarılan batarya orada şarj edilerek diğer araca hazırlanacak.

Kullanıcıyı Tanıyan Algoritma

Mobilize'ın hedeflerinden biri de Renault Software Factory, Software République gibi iş ortakları ile algoritmalar ve yazılımlar geliştirerek kullanıcıyı tanımak ve daha iyi hizmet sunmak. Bu algoritmalar müşterilerin isteklerini belirleyerek en uygun aracı tahsis etmeyi planlıyor ve bu sayede otomobil kullanımında en az %20 oranında bir artış bekleniyor. Aynı zamanda bu tür iş birlikleriyle mobilite, enerji ve veriye dayalı hizmetler sağlanması planlanıyor.

Her Şey Değerli

Mobilize için otomobile dair her şey değerli, araçlardaki büyük geri dönüştürülebilme oranları yanında elektrikli arabaların en büyük sorunlarından biri olan eskimiş bataryalar da çöp olmuyor ve değerlendiriliyor.

Süreç şu şekilde işliyor: Araçlarda kullanımda problem oluşturacak bir sorun meydana geldiğinde model Renault Re-Factory tarafından bakıma alınıyor, ömrünü tamamen doldurmuş araçlar ise geri dönüşüme gidiyor. Bu süreçte bu araçlardan çıkan ve ömürleri azalmış bataryalar da geri dönüştürülerek başka sektörlerde sabit enerji kaynağı olarak kullanılıyor.

Mobilize'lar

Mobilize şu an karşımıza bir crossover, bir sedan, bir ticari ve bahsettiğimiz EZ-1 dahil olmak üzere 4 seçenek ile çıkıyor. İlk Mobilize modelleri resmi olarak 2023 yılında karşımızda olacak. Yani elimizdeki tek net model EZ-1'i yollarda görmek için 2 yıl daha sabretmemiz gerekiyor...

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us