Geçmişin Geleceğe Yansıması: Renault 5 E-TECH

Renault elektrikli gelecek için ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyor. Dikkat çekici elektrikli Dacia modelleri ardından Renault 2025 yılına kadar 7 farklı tam elektrikli modelini lanse edeceğini duyurdu, bunlardan biri ise yazımızın konusu olan Renault 5 E-TECH.

Renault 5 Efsanesi

Renault 5 1972-1996 yılları arasında üretilmiş bir kompakt hathback, model 1972 ve 1986 yılları arasında art arda Fransa'da en çok satan otomobil oldu. Ayrıca R5 Turbo gibi modeller ile rallilerde kendine yer buldu ve ikonik bir araç haline geldi.

Bahsettiğimiz R5 Turbo modeli ortadan motorlu ve 2 kişilik bir araçtı, normal R5'den genişletilmiş çamurlukları ve arttırılmış iz açıklığıyla ayrışıyordu. Küçük tatlı görüntüsü ardında yatan devasa performansıyla, adeta kuzu postunda bir kurt olma özelliğindeydi.

Yeni Renault 5 E-TECH

Renault, 5 E-TECH'i "prototip" olarak nitelendiriyor, bunun anlamı üretilecek ve satılacak olan modelin gördüğümüzden fazla uzağa gitmeyecek olması. Aracı tanımamız adına yayınlanan görseller ve video gerçekten iç açıcı nitelikte.

Tasarım

Renault 5 E-TECH'in ön yüzünde 70'lerin R5'inden bir çok yansıma görmek mümkün. Keskin hatlarıyla önceki nesil R5'in kübik far tasarımını yansıtan ön aydınlatma grubu ve kaputun hemen ilerisinde bulunan (eski nesilde hava girişi) şarj girişi olarak konumlandırılmış siyah kapak Renault 5 E-TECH'e selefinden kalan dikkat çekici tasarımsal miraslardan.

Genel olarak incelediğimizde ise farlardan başlayan, logoya giden led şerit ve ışıklı logo göze hoş geliyor. Biraz alta indiğimizde gördüğümüz aydınlatılmış Renault yazısı aracın gelecekten geldiğini vurgulayan en önemli noktalardan. Bu yazının iki yanında yer alan, beyaz LED'ler ile çerçevelenen hava girişleri fonksiyonel mi bilmiyoruz fakat burada oluşan tasarımsal boşluğu başarılı bir şekilde doldurmuş.

Bu girişin içerisine konumlanan ışıklı "5" sembolleri de aracın modelini vurguluyor. Fakat burada beni rahatsız eden bir nokta bahsettiğimiz "5" sembollerinden aracın 4 tarafında da bulunması. 90'lı yıllarda bazı Renault'ların ön çamurluklarında bulunan model ismi yazması geleneği devam ettirilmek istenmiş olabilir fakat bunların ışıkla desteklenmesi biraz göze batmasına neden olmuş.

Yan yüze baktığımızda ilk dikkat çeken unsur aynalardan başlayarak tavanı çevreleyen kırmızı çizgi. Burada da Renault 5 GT Turbo modelinin kırmızı detaylarına gönderme yapıldığını görüyoruz. Bunların yanında kırmızı detaylı ve bence tasarımı müthiş olan jantlar bu detaylara katkı sağlıyor.

Renault 5 E-TECH gelen prototip tasarımlarda selefi gibi 3 ve 5 kapı hatchback varyasyonlarıyla dikkat çekiyor. Burada bir ayrıntı vermem gerekirse 5 kapı modelde kapı kulpu camın hemen köşesine yerleştirildiğinden ilk bakışta araç 3 kapı bir hot hatch görüntüsü veriyor. Ön yüzde değindiğimiz modeli vurgulayan "5" sembolleri burada ön kapının hemen yanında kendisine yer buluyor.

Arka yüzde önceki nesilden tanıdığımız tarzda bir arka aydınlatma grubu görüyoruz. Dik biçimde konumlandırılmış aydınlatma grubu ortadan kırmızı LED parça ile birleşiyor. Sağ stop lambasına yakın biçimde konumlandırılmış, içerisinde model numarasını barındıran kırmızı Renault logosu dikkatleri üzerine çekiyor.

Ayrıca ön yüzde bulunan ışıklı Renault yazısı arka yüzde de tekrarlanıyor. Tasarımı yapılırken aracın her açısından Renault 5 E-TECH olduğu anlaşılması düşünüldüyse, gerçekten çok iyi başarılmış. Aracın neresinden bakarsanız bakın göz hapsinizde bir Renault 5 E-TECH olduğunu anlıyorsunuz.

İç mekandan herhangi bir fotoğraf bulunmamasına karşın dış görsellerden gördüğümüz yüzen gösterge paneli gerçekten çok hoş duruyor. Ayrıca kafalıkların yanlarında yer alan ışıklar da içeriye farklı bir hava katıyor.

Elektrikli Renault Adımları

Marka gelecekte efsaneleşen Renault modellerini tekrar doğuracağı iddiasını sürdürüyor ve bu tip gelişmeler ile bu iddianın altını dolduruyor, (Flash ve Broadway için de gelişmeler olursa çok mutlu olurum) aynı zamanda bu modellerin "pek çok kişinin satın alabileceği kadar ucuz olacağı" gibi bir iddiaları da mevcut.

Renault yatırımlarını sadece kendi markası altında yapmıyor, aynı zamanda Dacia ve yeni kurulacak Mobilize gibi markalar için de çok ciddi yatırımlar söz konusu. Mobilize özelinde yorum yapmak gerekirse modellerin ilk görüntülerinin verdiği izlenimlerden bu markanın filo için konumlandırılacağı ve Renault için ise daha premium bir algı yaratılacağını düşünüyorum.

Mobilize'ın bazı modellerinden gelen görsellerde "geri dönüştürülebilir" ibaresi olması dikkat çekici bir unsur.

Sonuç olarak Fransız marka, geleceğe en az diğer markalar gibi sağlam bir giriş yapmak istiyor ve bunun için ciddi çalışmalar yapıyor. Renault'un bu konuda çalışmaları ve modelleri bulunduğumuz yıllar ve öncesinde Fluence Z.E, Twizy ve Zoe gibi modeller ile mevcuttu. Diğer tüm markalara dilediğimiz gibi Renault'un da geleceğin Nokia'sı olmamasını diliyoruz...

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us