ÖTV Düzenlemesi Otomobil Fiyatlarını Düşürecek mi?

ÖTV Düzenlemesi Otomobil Fiyatlarını Düşürecek mi?

Özellikle son 1 yıldır yaşanan ekonomik sıkıntılar otomobil piyasasında da fazlasıyla hissediliyor. Otomobil fiyatları katlanarak arttı. Sıfır otomobillerde yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle ikinci el otomobil fiyatları da hızla arttı. Artışlar vatandaşların otomobil sahibi olma hayallerini başka bahara ertelerken, son günlerde gündeme gelen ÖTV indirimi söylentileri fiyatların düşmesi hususunda bir umut ışığı oldu.

Küresel bazda yaşanan ekonomik sıkıntılar otomobil piyasasını da etkiledi. Bir çok etkenin bir araya gelmesiyle birlikte otomobil fiyatları da neredeyse ulaşılamaz hale geldi. Korona salgını ile başlayan tedarik sıkıntıları, çip sorunu ile iyiden iyiye kendini gösterdi. Bayilerde sıfır otomobil bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

Sıfır kilometre otomobil bulamayan tüketiciler, ikinci el otomobillere yöneldi. Dolayısıyla ikinci el otomobil piyasasında da fiyatlar bir anda katlandı. Yükselen fiyatlar otomobilleri bir yatırım aracına dönüştürürken, enflasyon karşısında birikimlerinin değerini korumak isteyen vatandaşlar da yatırımlarını değerlendirmek üzere ikinci ele otomobil almaya başladı. Dolaysıyla artan talep ve kısıtlı arz nedeniyle ikinci el otomobillerin fiyatı, bayilerin liste fiyatının bile üzerine çıktı. Bunun üzerine döviz kurlarındaki artış da fiyatların üzerine tuz biber oldu.

Tüm bu gelişmeler özellikle ikinci el otomobil fiyatlarında artışa neden olurken, otomobil sahibi olma hayali kuran vatandaşlar ise ne yazık ki bu hallerini ertelemek zorunda kaldı. En ucuz sıfır kilometre otomobil fiyatı 400 bin lira seviyelerine kadar yükselirken, bazı ilan sayfalarında ikinci el otomobiller sıfırından daha yüksek fiyatlara satılır oldu.

Vatandaşlar otomobil fiyatlarında yaşanan bu fiyat artışlarına bir müdahale beklerken, o müdahale ÖTV düzenlemesi ile geldi. Düzenlemeye dair henüz herhangi bir detay açıklanmasa da etkisi piyasalarda hissedilmeye başlandı. Vatandaşlar ÖTV indiriminin detaylarını bekleyerek otomobil satın alma planlarını erteledi. Dolayısıyla düşen talep nedeniyle fiyatlar da bir miktar düştü.

ÖTV düzenlemesine dair resmi bir açıklama yapılmadığından henüz tam manasıyla piyasayı nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Ancak sıfır kilometre araçlarda yaşanan arz sıkıntısı devam ettiği sürede otomobil piyasasında ciddi bir düşüş olması çok da mümkün görülmüyor. Ekonominin en temel prensibi olan arz-talep dengesi ancak sıfır otomobillerin piyasaya sürülmesiyle sağlanabilir. Dolayısıyla ÖTV indirimi olsa da bayilerde sıfır kilometre araç bulmanın neredeyse imkansız olduğu bir ortamda fiyatların düşmesinden bahsetmek çok da gerçekçi olmayacaktır.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us