Isıtma Bujisi Nedir?

Isıtma Bujisi Nedir?

Dizel araçlarda kullanılan ısıtma bujisinin görevi nedir? Nasıl çalışır?

Bildiğimiz üzere dizel motorlarda, benzinli motorlardaki gibi ateşleme bujisi bulunmaz. Emme zamanında içeriye alınan hava, piston üst ölü noktaya ulaştığında, yani sıkıştırma zamanı başladığında sıkıştırılarak ve üzerine yakıtın yüksek basınçlı yakıt enjeksiyon sistemi ile püskürtülerek, kendiliğinden alev alması sağlanır.

Karışımın kendiliğinden yanması için havanın sıkıştırılarak çok yüksek sıcaklıklara ulaşması gerekir. Bu yüzden dizel araçlarda motor soğuk iken motorun çalışmama veya sarsıntılı çalışması gibi durumlar söz konusu olabilir.

Bu yüzden dizel motorlarda ısıtma bujisi kullanılır. Isıtma bujisi, kontak açıldığı andan itibaren devreye girerek, ECU aracılığıyla, motor soğutma sıvısından aldığı motorun sıcaklık bilgisine göre yanma odasını ısıtır. (yaklaşık 900-1000 santigrat derece).

Isıtma bujisinin ucu yanma odasında konumlandırılır. Sistem bilgisini az önce bahsettiğimiz gibi soğutma sıvısından ve elektronik kontrol ünitesinden alır. Role yardımıyla ısıtma başlar. Kontak açıldığında ısıtma bujisi ikaz lambası yanıyor ise ısıtmanın başladığı anlamına gelir. Söndüğünde aracın tek marşta, rahat ve sarsıntısız şekilde çalışmasını sağlar. İkaz lambası sönene kadar araç çalıştırılmamalıdır.

Gösterge tablosunda ikaz lambası sönmüyor ise sistemde arıza oluşmuş olabilir. Çok yüksek ısılara maruz kaldıkları için değişmeleri gerekebilir. Elektronik arıza oluşmuş olabilir. Motor soğutma sıvısından sıcaklık bilgisi alamıyor olabilirler. Kablolarında kopukluk oluşmuş olabilir. Arıza durumunda araç, diagnostik cihazına bağlanarak arıza tespiti yapılmalıdır.

Isıtma Bujisi Arıza Kodları

  • P0380
  • P0381
  • P0382

Isıtma bujileri yüksek ısılara maruz kaldığı için değişim yapılırken kırılıp yanma odasına düşmeleri muhtemel bir durum olabilir. Özel yöntemlerle veya üst kapağın açılıp parçaların toplanması gerekir.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us