Direkt Yakıt Enjeksiyonu (GDI)

Direkt Yakıt Enjeksiyonu (GDI)

Günümüzde, hem atmosferik hem aşırı beslemeli otomobillerde yaygın olarak tercih edilen direkt enjeksiyon sistemi nedir? Nasıl çalışır, avantajları dezavantajları nelerdir?

Direkt yakıt enjeksiyon sistemi çok nokta enjeksiyon sistemlerinden daha farklı ve daha verimli olarak çalışır. Sistemde yakıt enjeksiyonu direkt olarak yanma odasına gönderilir. Yakıt enjektörü yanma odasında bulunur. Elektronik kontrol ünitesi, yakıt deposundan gelen yakıtı sırası gelen silindire basıncını artırarak ve yakıtı zerrelerine ayırarak püskürtür ve karışım buji ile ateşlenir. Bu sayede daha verimli yanma, yakıt tasarrufu ve daha düşük egzoz emisyon değerleri ortaya çıkar.

Örnekleri de atmosferik ve aşırı beslemeli olarak mevcut. Günümüzde yaygın olarak kullanılan direkt enjeksiyon sistemi standart çok nokta enjeksiyon sistemlerine nazaran maliyetleri daha yüksektir. Ama emisyon değerleri, daha verimli yanma ve bu sayede olan yakıt tasarrufu yönünden daha çok tercih edilebilir. Ve bu sistem aşırı besleme sistemleri ile destekleniyor ise, basınçlı ve soğuk hava ile daha homojen bir karışım elde edildiği için performans açısından daha tatmin edicidir.

Benzinli direkt enjeksiyonlu motorlarda yanma döngüsü çok kısa olduğu için yüksek devirlerde yetersiz kalabilir. Bazı markaların bazı motorlarında bu olayın önüne geçebilmek için emme manifoldu üzerinde de ek olarak yakıt enjektörleri bulunur. Hem yüksek devirlerde devreye girerek veya belli motor devirlerine göre yüksek basınç ve düşük basınçlı olarak görevlendirilerek yeterli yakıt sağlar. Hem de karbon birikintileri için temizleyici görevi görür.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us