Nissan Z Serisinin Yeni Yüzü Z Proto

Hepimizin aklına kazınmış Nissan'ın efsane arabalarından 350Z ve 370Z'den sonra yeni Z Proto iddialı tasarımla geliyor. Hızlı ve Öfkeli: Tokyo Yarışı'ndan hepimizin hayran olduğu 350Z (Fairlady Z Z33), yerini kaptırmasa da yeni modeli olan 370Z ile karşımıza çıkmıştı.

Ufaklığı, motor gücü, hareket kabiliyeti, dış görünüşü ve birçok özelliğiyle kalbimizde yeri ayrı olan Nissan Z serisi artık yeni çağın getirdiği fütüristik tasarıma ayak uydurarak eskiye göndermeli bir tasarımla karşımızda. İsminden de anlaşılacağı gibi henüz prototip aşamasında. İlerleyen dönemlerde seri üretime geçince otomobilde bazı farklılıklar görebiliriz.

Kalbinde Yatan 6 Silindir ve Çift Turboşarj

Kaputun altına indiğimizde 6 silindirli çift turbolu motor bizi karşılıyor. Manuel şanzımanla yürütülen bu otomobilin henüz teknik detayları paylaşılmasa da kuzeni Infiniti modellerinde bu motor 400 beygir ve 475 Nm tork üretebiliyor. Rakibi Yeni Toyota Supra 382 beygir gücünde olduğuna göre Nissan Proto'nun motor gücünün de yaklaşık bu civarlarda olacağını söyleyebiliriz.

Geçmişle Geleceği Harmanlayan Dış Tasarım

Nissan Z Proto'nun dış tasarımı, eski Z Serisi ikonik modellerine gönderme yapıyor diyebiliriz. Parlak sarı rengi ilk jenerasyon 240Z'ye selam veriyor. Uzun ve yere yaklaşan eğimli kaput, bir önceki nesile göre keskinliği azaltılıp yumuşatılan farlar, Keskin köşeli ön ızgara gibi tasarım detayları da yine eski Z Serisi araçlara benzemesini sağlıyor.

Ve aracın bagajı üzerinde imza şeklinde küçük "Fairlady Z" yazısı eskiye güzel bir selam yollama şekli olmuş. Z Proto'nun arkasına baktığımızda ise yatay stop lambaları ve onları birleştiren parlak siyah bir parça görüyoruz. Bu arka tasarım eski 300ZX modeline oldukça benziyor.

İç mekana girdiğimiz zaman dış tasarımda gördüğümüz eskiye göndermeleri göremiyoruz. Sade, teknolojik ve günümüze uygun bir tasarım var. 12.3 inç'lik bir dijital gösterge ve 9 inçlik göğüsün ortasına konumlandırılmış dokunmatik ekran oldukça yeterli ve modern bir görüntüye sahip.

Göğüsün üstünde bulunan 3 adet analog spor gösterge saatler ise sportifliği hissetmenizi sağlıyor. 3 kollu spor direksiyonun ortasında eski modellerde olduğu gibi Z logosu konumlandırılmış. 350Z ve 370Z gibi 2 koltuklu olarak satışa çıkacak. Z Proto'nun bu 2 koltuğu deri ve alcantara kaplı, yanal ve baldır destekleri ise oldukça yeterli görünüyor. Keskin virajlarda sarsılmayı önleyecek tasarımı sportifliği devam ettiriyor.

Henüz konsept araç olduğu için net bir satış tarihi yok ama 2021 sonu 2022 model olarak satışa çıkması bekleniyor. ABD'de başlangıç fiyatının aşağı yukarı 40.000$ bandında olacağı tahminler arasında.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Yeni Nissan Ariya

Yeni Nissan Ariya

Yeni Nissan Maxima

Yeni Nissan Maxima

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us