Otomotivde En Yüksek Fiyatlar Görülecek

Otomotivde En Yüksek Fiyatlar Görülecek

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, otomotivin de dahil olduğu birçok sektörü temelden etkiliyor. Markaların bu ülkelerdeki parça tedarikçileri veya üretim tesisleri faaliyete devam edemediği için, üreticiler için bir dar boğaz oluştu. Gelin konunun detaylarına bakalım.

Son yıllara dönüp baktığımızda dünyada üretim anlamında büyük sorunlar yaşanıyor. Önce Covid-19 dolayısıyla yaşadığı üretim aksaklıkları ve ardından ve çip krizi ile sarsılan otomotivin başı, bu iki olaydan da daha büyük sonuçlar doğuracağı tahmin edilen Rusya-Ukrayna kriziyle belada.

Tedarik sorunlarının ötesinde yaşanan süreç dolayısıyla Rusya'ya ürün yollamama yoluna giren üreticiler, bu bölgelerde bulunan tedarik ve üretim tesislerinin üretim yapamaması dolayısıyla, ciddi sorunlar ile karşı karşıya. Şu an devam eden süreç son bulsa bile, arkada kalan yıkım ve ekonomik problemler dolayısıyla, bu noktalarda olan yaşam ve dolayısıyla üretim büyük aksamalar ile devam edecek veya devam edemeyecek.

Volkswagen CEO'su Herbert Diess konuyla alakalı yaptığı açıklamada savaşın Avrupa ekonomisini Covid-19'dan daha fazla etkileyeceğini; tedarik krizinin, enerji maliyetlerinin ve enflasyonun endüstride ciddi bir artış yaratacağını söylüyor.

Pek çok marka Rusya'da bulunan üretim noktalarında üretime ara vermiş ve Ukrayna'da bulunan üretim-tedarik hatlarını da durdurmak zorunda kalmıştı. Bunların arasında Volkswagen'in de olduğunu hatırlatmakta fayda var. Markanın sportif taraftaki temsilcisi olan Porsche için ise durum çok daha ciddi.

Porsche belirli tesislerde belirli modellerin üretimlerini tamamen durdurmuş durumda ve bu modellerin sayısı gittikçe artıyor. 2 Mart'ta Panamera ve Macan bantlara veda ederken bir gün sonra Taycan durumu takip etti, 7 Mart'ta Cayanne bu ekibe katılırken önümüzdeki günlerde 718 üretimi duracak ve 17 Mart tarihinde markanın ana ürünü olan 911 varyasyonları bantlara veda etmeye başlayacak. Son 911'in Mart sonunda bantlardan inmesi bekleniyor.

Önce virüs, sonra cip krizi ve şimdi savaştan nasibini alan otomotiv sektöründe son dönemlerin en yüksek fiyatları görülecek. Ülkemizde otomobil edinmek zaten imkansıza yakın konumdayken, bu artışlarla birlikte imkansızın da üzerine geçerek otomobil sahipliği adına çok geçmiş yıllara bir yolculuğa çıkacağız.

Volkswagen Grubu için ek bir parantez açmak gerekirse, çok yakın bir zamanda Felicity Ace adlı gemisi batan ve 4000 otomobilini kaybeden marka için çok önemli bir ekonomik kayıp söz konusu olacaktır.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us