0'dan 100'e 2 Saniyede Ulaşan Ticari: Ford Supervan 4

0'dan 100'e 2 Saniyede Ulaşan Ticari: Ford Supervan 4

Geçtiğimiz haftalarda Ford Performance'ın resmi Twitter hesabı üzerinden yayınlanan bir videodan yola çıkarak haberini yaptığımız Ford Supervan 4, beklentilerin çok üzerinde bir model ile karşımıza çıktı. Goodwood Hız Festivali'nde tanıtılan ticari model, sınıfı ötesinde ve hatta endüstri genelinde ciddi performans detayları sunuyor. 0-100 km/s hızlanmasını 2 saniyede tamamlayan Supervan 4'ün detaylarına birlikte bakalım.

Ford Supervan 4, E-Transit Custom'ı temel alan bir model olarak konumlanırken, tasarımsal anlamda temel aldığı model ile birçok fark barındırıyor. Aeordinamiyi iyileştirmek adına güncellenen modelin tasarımını Levent Tuna tarafından yapılırken, otomobil E-Transit Custom'dan bambaşka bir hal almış diyebiliriz.

Otomobilin genel yapısını incelemek gerekirse, ön profilde tamponun altında yer alan havalandırma girişinin yüksek performans sunan modelin soğutulmasında görevli olduğu ve tamponun köşelerinden başlamak üzere yan eteklerden devam eden hava girişlerinin otomobilin yol tutuşuna katkı sağladığını vurgulamak gerekiyor. Modelin yan yüzeyinde bulunan cam alanlarının yarısının iptal edilmesi ve bu noktalara hava geçişi için devasa girişler açılması otomobilin basma kuvvetini etkilerken, arkaya eklenen spoiler ve çok kanatlı yapıda difüzör, modele arka çaprazdan bakıldığında tanımlanması zor bir cisim imajı veriyor.

İç mekan incelendiğinde Supervan'ın içinin neredeyse tamamen boş olduğu görülüyor. Ağırlığı azaltmak adına iki adet ekran, direksiyon ve yarış koltuğundan başka bir şey konumlandırılmayan bölümde, Mustang Mach-E modelinde gördüğümüz SYNC 4 bilgi eğlence paneli yer alıyor.

Teknik tarafta ise modelin orta noktasına monte edilen 50 kW/sa kapasiteli sıvı soğutmalı pilden beslenen 4 adet elektrik motoru ile karşılaşıyoruz. Hızlı şarj ile 45 dakikada tamamen şarj edilebilen bu sistem, bir bütün olarak ele alındığında tam olarak 2.000 beygir güç çıkışı sağlıyor ve bahsettiğimiz gibi 0-100 hızlanmasını 2 saniyeden daha az bir sürede tamamlayabiliyor. Seri üretim otomobillerde böyle sürelere ulaşan modellerin bulunmamasıyla birlikte henüz tanıtılmamış olan Tesla Roadster 2'nin 0-100 hızlanma değerinin 1.1 saniye olacağı vaat ediliyor, bahsi geçen elektrikli modelin aerodinamik nedenlerden dolayı bu modele nazaran avantajlarını göz önüne alırsak Supervan 4 son dönemlerin en olağanüstü hız makinesi olmaya 1. sıradan aday.

Bahsi geçen bu teknik detaylar ile karşımıza çıkan Supervan 4, 5 sürüş modu ile kullanılabiliyor. Yol, Pist, Drag, Drift ve Rally olarak nitelendirilen bu modlara ekstra olarak sunulan  "Lastik Temizleme Modu", drag yarışları öncesinde burn out ile benzer bir sistemi temsil ediyor. Ford'un son dönem performans modellerinde kullandığı gibi bir aksın kitlenmesi ve gücün diğer tek yönden tahrik edilmesiyle açıklanabilecek bu mod, lastiklerinizi kısa bir sürede ısıtmanızı sağlıyor.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Land Rover Hybrid Evoque ve Jaguar XJ

Land Rover Hybrid Evoque ve Jaguar XJ

Yeni Skoda Octavia e-Tec

Yeni Skoda Octavia e-Tec

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us