1.400 HP Supra ile Hayalini Gerçekleştirdik!

Supra onun için büyük bir hayaldi! Ama içinde gazlamak nasip oldu. Senin hayalin hangi araba? Bana binmek istediğin hayal arabanı yaz, içinde gazlayalım. Supra sahibi sevgili Mehmet Avan kardeşime çok teşekkür ederim.

Yeni konseptimiz "Hayalini Gerçekleştiriyorum"un ilk bölümüne hoş geldiniz. Instagram takipçimiz Mert, çok yakın arkadaşı Yusuf için unutulmaz bir doğum günü hediyesi hazırlamak istediğini iletişim sayfasındaki formu doldurarak bize iletti ve ben de bu hayalin bir parçası olmak istedim açıkçası. Ve işte sonrası videoda izleyeceğiniz gibi gelişti. Eğer sizin de binmek istediğiniz ama ulaşmanızın imkansız olduğunu düşündüğünüz bir araba varsa veya bir arkadaşınıza sevdiğinize bu şekilde bir sürpriz yapmak istiyorsanız bana ulaşmanız yeterli.

Toyota Supra mı dedi biri? Bugünkü konuğumuz bir efsane. Bir dede. Bir canavar. Bütün modifiye ve araba tutkunlarının gözdesi olan Toyota Supra MK4. Yeni Supra MK5 çıksa bile hala gözümüz Toyota Supra MK4'te! Birçok arkadaşımızın filmlerden oyunlardan dergilerden görüp hayalini kurduğu bu otomobil ülkemizde oldukça az rastlanıyor. Sizler için nadir araçlardan olan Toyota Supra'yı kanalımıza tekrardan konuk ettik. Bize konuk olan aracımız Hızlı ve Öfkeli'den fırlamış diyebiliriz. Paul Walker'ın Supra'sı ile kapışacak derecede güçlü modifiyeye sahip bu Toyata Supra doğru şartlar sağlanırsa 2000 beygire kadar çıkabiliyor! Toyota Supra MK5 çıktığından sonra efsanenin yerini sarsamadı ve Supra MK4 kralın yeri daha da güçlendi.

BMW ile ortak şekilde hazırlanan bu Supra MK5 eski Supra MK4'e ait detayları içeriyor fakat dönemin getirdiği tasarım diliyle yorumlanınca Supra neslinin devamı olabilecek nitelikte olduğu tartışma konusu oluyor. Üstelik Supra MK5, Supra MK4 kadar modifiyeye yatkın bir otomobil de değil.

Otomobilin modifiye için çok elverişli oluşunu hepimiz biliyoruz, ondan önce Supra MK4'ün ortaya çıkışından başlayalım.  5 yıl boyunca üzerinde çalışılan bu canavar 1991 yılında üretime çıktı. Motorun üstünde çalışıldığı 1986, 87 ve 88 yılları Japon spor otomobil sektörü için zirve yıllardı ve Toyota kendini ön plana çıkartarak kalıcı bir yer edinmek istiyordu. İlk olarak Toyota 1990'da 2.5 litrelik 1JZ isimli motorunu çıkardı. 1991 yılında ise 3 litrelik 2JZ kodlu motorunu çıkardı. Modifiye Supra 2002 yılında ise bizlere veda etti. Toyota Supra 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzıman seçenekleri ile satışa çıktı. Turbo versiyonlar güçlerine göre 0-100 km/sa ivmelenmelerini 4.6 ile 4.8 saniye arasında tamamlarken 285 km/saat maksimum hıza çıkabiliyordu. Modifiye ederken cıvata sıkınca güçlenen Supra MK4!

Toyota uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda 2JZ'yi üretti. Fakat hesaba katamadıkları, beklenmeyen şey 1989 yılında imzalanan Centilmenlik Anlaşması'ydı. Anlaşma imzalanınca ellerinde çok üst limitlerde olan oldukça güçlü ve çok performanslı bir motor vardı. 280 beygir dolaylarına dizginlemek çok kolay bir işti ama bu motor çok daha yüksek güç üretebilecek koşullara dayanıklı şekilde tasarlanmıştı. Bu yüzden stok alınan bu motor gerekli modifikasyonlarla 1000 beygir üstüne dayanabiliyor!

Yapılan en yaygın modifikasyon ise bu çift turboyu söküp yerine tek büyük turbo koymak. Bu hamle turbo gecikmesi sağlıyordu fakat çok daha fazla güç artışı ve ivmelenme sağlıyor. Bunun dışında emme manifoldu değişimi, daha büyük intercooler, egzoz sistemi değişimi, yeni enjektörler ve yakıt desteği ile birlikte yazılım yapılarak araçtan çok yüksek beygirler elde edilebiliyor. Bizim konuğumuz olan bu Supra da bahsettiğimiz modifikasyonların birçoğuna sahip. Bunlarla birlikte ekstralarıyla araç gerekli şartlar sağlandığında 2000 beygir gücüne sahip olabiliyor!

Bu araç pistonlar, valfler ve benzeri iç motor aksamları değişmeden de yüksek güçlere gelebiliyor, bu da Toyota'nın mühendislik harikası! Toyota malzeme bilimi Ar-Ge'sine inanılmaz önem verdiğini ve büyük bütçeler ayırdığını bu otomobille kanıtlıyor. Malzeme bilimine verdikleri önem beraberinde istedikleri sonuçları alıyorlar. Motor bloğu dökme demirden yapılıyor ve bu blok iyi bir mühendislikle birleşerek diğer motorlardan çok daha sert ve dayanıklı bir şekilde ortaya çıkıyor.

Efsanevi Tasarım!

İkonik tasarımı ile sevilen Supra, yeni modeli çıksa da tahtından inmiyor. Dış tasarımındaki yumuşak çizgiler bu yıllarda bile formunu koruyor ve aracın karakteristik özelliğini korumasını sağlıyor. İç mekana geçtiğimizde ise 90'lı yılların Japon otomobil klasiği olan tuş cümbüşü ve sizi sarmalayan konsol ön plana çıkıyor.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Yeni Toyota RAV4 Hybrid

Yeni Toyota RAV4 Hybrid

VW Grubu Üretime Ara Veriyor!

VW Grubu Üretime Ara Veriyor!

Çip Krizi Üretimleri Durdurdu

Çip Krizi Üretimleri Durdurdu

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us