Süperşarj Nedir?

Süperşarj Nedir?

İçten yanmalı motorlarda atmosfer basıncına ek olarak yanma odasına basınçlı ve soğuk hava için aşırı besleme sistemleri kullanılmaktadır. Süperşarj ise aşırı doldurma sistemi olarak günümüz otomobillerinde tercih edilmese de geçmiş yıllarda yüksek motor hacmine sahip araçların gözdesiydi.

Günümüzde de Volkswagen ve Volvo gibi markaların bazı modellerinde hem süperşarj hemde turboşarj birlikte kullanılmaktadır.

Süperşarj Nasıl Çalışır?

Süperşarj, mekanik su pompalarından esinlenerek tasarlanmıştır. Burada amaç yine havayı basınçlı şekilde yanma odasına iletmektir. Turboşarj sisteminden farkı biraz daha mekanik olarak çalışması ve basit olmasıdır. Sonuç olarak ise daha kaliteli yanma ve daha yüksek güçler elde edilmiş olur. Performansa etkisi kadar emisyon değerlerine de katkısı çoktur.

Turboşarj gücünü egzoz gazından alırken, süperşarj ise direk olarak krank milinden bir kayış vasıtasıyla motorun dönme gücünden alır. Gaz tepkileri turboşarja göre hızlıdır ama yapısı sebebiyle ağır olması ve gücünü kranktan aldığı için az da olsa verim kaybına sebep olur.

Yağlama sistemi ise kapalı sistem olduğu için kompresör içerisindeki yağ periyodik olarak değiştirilir. Stop edildikten sonra dönme gerçekleşmediği için yağlama, aşınma problemleri yaşanmaz.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us