Gece Yarısı Elektrikli Araçlara %400 ÖTV Zammı!

Geceyarısı Elektrikli Araçlara %400 ÖTV Zammı!

Elektrikli otomobillerin her geçen gün biraz daha hayatımıza girmeye çalıştığı ve otomobil firmaları tarafından da içten yanmalı motora sahip modellerin yerini, birer birer elektrikli modellerin aldığı şu günlerde, elektrikli otomobiller için kötü haber bu gece geldi.

Dünya ülkelerinde gerek emisyon değerleri, gerekse petrol yakıtının korunması amacıyla elektrikli otomobillere her zaman çeşitli teşvikler yapılıyor.

Bu gece yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte, ülkemizdeki satış payı %0.5 bile olmayan elektrikli otomobillere büyük bir zam güncellemesi getirildi.

Bu kararname ile motor gücü;

  • 85 kW’ı geçmeyenler %3’den %10’a
  • 85 kW’ı geçen fakat 120 kW’ı geçmeyenler %7’den %25’e
  • 120 kW’ı geçenler ise %15’den %60’a çıkarıldı.

Yapılan bu zam oranlarının ardından Mercedes-Benz’in geçtiğimiz yıl piyasaya çıkardığı ve Türkiye’ye bu yıl gelen elektrikli SUV modeli EQC’nin fiyatı, %39 oranında zamlanarak 966 bin TL’den 1 milyon 342 bin TL’ye çıkıyor.

Bu yıl içerisinde Türkiye’ye gelmesi planlanan Mercedes-Benz EQA'dan tutun da, uygun fiyatlı olacağı düşünülüp piyasaya nefes aldırması planlanan Dacia'nın tamamen elektrikli otomobil modeli Spring de dahil olmak üzere birçok otomobilin bu zamlardan olumsuz şekilde etkileneceği aşikar.

Bununla birlikte 2022 yılında piyasaya çıkması beklenen ve yerli olması nedeniyle piyasadaki rakiplerine nazaran daha uygun fiyatlı olacağı düşünülen tamamen elektrikli TOGG modellerinde durum ne olacak henüz bilinmiyor.

Bu karar, hali hazırda elektrikli otomobillerle tanışmamış yüz binlerce vatandaşı olumsuz etkilerken, elektrikli otomobillerin de “lüks otomobiller” olmasına yol açacağa benziyor.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us