İnsafsız Güzel Aston Martin DBX ve İlk Bakış

Bundan birkaç yıl önce lüks bir SUV almak istediğimizde elimizin altında birkaç tane seçenek vardı. Hatta siyah bir Range Rover'dan başkasını caddelerde görmek imkansız denecek kadar azdı.

Sonra mali krize giren Porsche, kendisinden hiç beklenmeyecek bir hamle yapıp, henüz dünyada kullanıcılar SUV modasına girmemişken Cayenne adında sunduğu ilk SUV modeli ile yakaladığı büyük ivme tüm dünyaya bir "süper spor" otomobil üreticisinin de  lüks bir SUV üretme fikrinin çok karlı bir iş olduğunu göstermiş oldu.

SUV pazarına büyük markalar girdikçe aradaki rekabet de artıkça arttı ve Lamborghini Urus, Bentley Bentayga, Rolls-Royce Cullinan derken yüz yılı aşkın bir geçmişi ile İngiliz klasiği haline gelen Aston Martin de bu pastadan nasibini almak istercesine, kendisi için devrim niteliğinde bir adım atarak yeni DBX'i yarattı.

Adını Aston Martin'in kurucusu sayılan ve diğer Aston Martin modellerinde de adının baş harfleri kullanılan David Brown'un DB'si ve SUV karakterini vurgulayan X harfinden alan DBX buram buram tarihten aldığı mirası her çizgisinde gösteriyor.

Önden baktığımızda, Aston Martin dendiğinde akla gelen ızgara tasarımı DBX'de de kendine kocaman bir yer bulurken "insafsız" bakışlara sahip yüksek teknolojiye sahip farlarla tüm dikkatleri üstüne çekmeyi başarıyor. Profilden baktığımızda önden arkaya dümdüz ilerleyen omuz çizgisinin sonu bir uçak kanadını andıran arka bagaja kadar ilerlerken, artık lüks otomobil aksesuarı haline gelmiş kapı içinden otomatik çıkan açma kolları da kullanılan teknoloji ve dizayn detaylarıyla gayet şık duruyor.

Caddede, şehrin tüm ışıkları onun üstüne vururken onun arkasından gitmekten zevk alacağınız kadar karakteristik ve göz alıcı tasarımıyla kendini gösteren DBX bir uçtan diğer uca uzanan led stoplar ile önde yer alan Aston Martin ızgarasına adeta gönderme yapıyor.

Kapıların içine gizlenmiş kapı kolları ortaya çıkıp onları tutarak kapıyı açtığımızda en az dışı kadar etkileyici bir iç mekan bizleri karşılıyor. Tamamen hardal sarısı iç döşemeler kişiye ve  zevklere göre değiştirilebildiğini de söyleyelim. Dışarıdaki tasarım çizgilerinin ön konsolda da fazlasıyla hissedilmesi, geçmişten gelen spor otomobil ruhunu asla kaybetmemesi onu gerçekten özel kılan detaylara sahip olmasına neden olmuş. DBX içindeyken yerden yüksek bir SUV içinde olduğunuzu unutuyorsunuz.

Aston Martin DBX 'in 0-100 süresi 4.3sn ve maksimum hızı 291km/h olması onu rakipleri arasında en hızlı SUV yapmıyor ancak en iyilerinin de arasında olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Aston Martin DBX'in kalbinde ise hiç de yabancısı olmadığımız bir motor yatıyor. 4.0 litre Mercedes-AMG M177 kodlu twin-turbocharged V8 motor, Mercedes-AMG dışında bir modelde kullanılmış ilk motor olma özelliğini de taşıyor.

550Hp motor gücü ve 700Nm tork ile adeta sizi koltuğunuza yapıştıracak güçteki bu motor 9 ileri 9G-Tronic şanzıman ile yüksek torkta sürüş zevkine zevk katacak akıcı vites geçişi sağlıyor. Bu güç ve torkun yanında bir spor otomobilde olmazsa olmazlardan biri olan hafiflik ve ağırlık yönetimi de Aston mühendisleri için çok da zorlayıcı bir aşama olmaktan çıkarak, tıpkı Aston Martin spor otomobillerinde kullanıldığı gibi çoğunlukla bağlı alüminyum kullanılarak 2200kg'mın hemen üstünde bir ağırlıkta üretmeyi başarıyorlar.

Dört tekerden çekiş sistemine sahip DBX, yol durumuna bağlı değişkenlik gösterebilen sınırlı kaymalı diferansiyel ile önden arkaya %100 güç aktarımı veya yandan yana tork iletimini optimize edebilen, elektronik olarak ayarlanabilen merkez ve arka diferansiyel sistemini kullanıyor. Aston'un "triple volume" adını verdiği süspansiyon sistemi ile otomobili 4.49cm yükseltebilir ya da 5.00cm alçaltabiliyorsunuz. Ve böylesine lüks bir otomobille buna kim cesaret edebilir orası bilinmez ama 50cm derinliğinde suya dahi girebilme kabiliyetine sahip bir otomobil DBX.

Böylesine hızlı bir DBX sahibi olduğunuzda onu yolda özgürce sürmek ve virajlara hiç korkmadan güvenle girmek isterseniz de Aston Martin mühendisleri DBX için geliştirdikleri, geleneksel viraj çubuklarının aksine 48 volt batarya ile çalışan eARC adı verilen sistem ile siz viraja girmeden kendisini viraja göre ayarlayan özel süspansiyon sistemleri ile ister en sert virajlara girin ister bol çalkantılı bozuk yollarda ilerleyin eARC ile bozuk yollar sizin için düzleşiyor.

$190.000'dan başlayan fiyatıyla gerçek bir lüks olduğunu ispatlayan DBX özellikle Çin, Orta Doğu ve Amerika pazarı için hedeflenmiş durumda. 2021 yılında piyasaya çıkması beklenen DBX şimdiden kendisine hayran kitlesi oluşturmuş durumda.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Yeni Aston Martin Valkyrie

2021 Aston Martin Vantage

74 Bin Dolarlık Yarış Simülatörü - Aston Martin AMR-C01

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us