Dacia'da Elektrikli Devrim, Spring Electric

Sadece ülkemizde değil, Avrupa pazarında da uygun fiyatlı otomobil seçeneklerinde ilk sıralarda yer alan Dacia, uygun fiyatlı ve yakıt ekonomisine sahip otomobillerine elektrik motoru güncellemesi getirerek sıfır emisyon salınımında da söz hakkına sahip oluyor.

Geçtiğimiz haftalarda ürün gamlarında bulunan Sandero, Sandero Stepway ve Logan (Symbol) modellerinin üçüncü jenerasyonlarını tanıtan Dacia, dün akşam gerçekleştirilen online lansman ile birlikte Yeni Spring Electric modelini tüm otomotiv dünyasına tanıttı.

Yenilikler Neler?

2020 yılının mart ayında ilk tanıtımı ve konsept tasarımı gösterilen Yeni Dacia Spring Electric, günümüz otomotiv trendi olan SUV görünümü ile dikkat çekiyor. Teker üstü fonksiyonel çamurlukları, tavan barları, yüksek omuz çizgisi gibi tasarımsal detaylar, boyutları ufak olmasına rağmen kaslı ve hacimli bir duruş kazanmasına neden oluyor.

Ön taraftan baktığımızda, 1,622 mm genişliği ile yenilenen Dacia Sandero Stepway modeline oldukça benzeyen far ve logo ızgararası tasarımını kullanan Dacia Spring'i ICE motorlu kardeşlerinden ayıran en büyük fark, tamponlarda yer alan ve karşıdan baktığımızda onu daha geniş gösteren büyük halojen farlar oluyor. Ayrıca renk paketi olarak sunulan opsiyonlarla birlikte turuncu ayna kapakları ve turuncu çizgilerle de onu kişiselleştirebiliyorsunuz.

Profilden bakıldğında 3,734 mm uzunluğu ile şehir otomobili olduğunu vurgulayan Spring Electric, kapı altlarında yer alan plastik korumaları ile şehir trafiği içinde oluşabilecek ufak kazalar için sadece tasarımsal değil fonksiyonel de çözümler sunuyor.

Arkadan baktığımızda öndeki o heybetli ve karakteristik duruşun aksine daha ufak ve minimalist şehir otomobili çizgileri taşıyan Yeni Dacia Spring Electric, SUV tasarım detaylarını ise devam ettiriyor.

Dacia markasının kimliğini vurgulayan Y şekilli stopların Yeni Spring Electric'de de kullanıldığı arka tasarımına, orta kısmında sis farının yer aldığı difüzör görünümlü plastik tamponlar eşlik ediyor.

İç Mekan ve Tasarım Öğeleri

İçeriye girdiğiniz anda ilk farkı üstüne oturduğunuz geniş ve konforlu koltuklarda hissederken, genel konsol tasarımının önceki nesil Dacia modellerini andırdığını fark ediyorsunuz. Ön yolcular için sunulan toplamda 23.1 Litrelik küçük eşya gözleri ile elinizin altındaki ufak eşyaları rahatça koyacak alanlar bulabiliyorsunuz.

Standart olarak sunulan özelliklerin arasında, dört cam otomatiği, sürücülerin gözlerini yoldan ayırmadan otomobilin anlık verilerini takip etmesine yarayan 3,5 inçlik yol bilgisayarı sunuluyor. Orta konsolda yer alan ve önceki Dacia modellerinden alışık olduğumuz dokunmatik ekranda ise Android Auto ve Apple CarPlay gibi servisleri kullanabiliyorsunuz.

Klima sisteminin manuel olarak kontrol edildiği Yeni Spring Electric'de elektrikli aynalar ve yedek lastik ise opsiyonlar listesinde bulunuyor. Manuel vites seçeneğinin bulunmadığı Yeni Spring Electric'de, orta konsolda yer alan ve kullanımı oldukça basit otomatik vites seçim kumandası bulunuyor. Bagaj hacmi stepne olmadan 300 Litre ile sınıfında ki rakiplerine göre iyi bir hacim sunarken arka koltukları yatırdığımızda bu hacmi 600 Litreye çıkartabiliyorsunuz.

Motor ve Şarj Performansı

Tamamen şehir içi sürüş odaklı olan Yeni Spring Electric'de 33 kW, yani 44 Beygirlik bir elektrikli motor bulunurken bu motoru 26,8 kWh'lık piller besliyor. Grup Renault bünyesinde on yıldan uzun bir süredir geliştirilen bu motor güvenilirliği, sağlamlığı ve yüksek performansı ile öne çıkıyor.

Tam dolu bir batarya ile 225 km uzunluğunda menzil sunan Yeni Spring Electric, standart olarak sunulan şarj kablosu ile

  • 220 V ev elektriğinde 2,3 kW'ta %100 şarj için 14 saatten az
  • DC terminali ile 30 kW'da %80 şarj için 1 saatten daha az

Pil şarj süreleri sunarken, benzin istasyonları ya da AVM otoparklarında bulunan şarj istasyonlarında ise

  • 7,4 kW'da %100 şarj için 5 saatten daha az
  • 3.7 kW'da %100 şarj için 8,5 saatten daha az şarj süresi sunuyor.

Satış Sonrası Kullanım ve Batarya Garantisi

İçten yanmalı motorlara göre çok daha az parça ve daha az bakım gerektiren elektrikli motorların sunduğu avantajdan sonuna kadar faydalanabileceğiniz Yeni Dacia Spring Electric'de, elektrik motoru için üç yıl ve 100.000 km garantisi verilirken, bataryalar için sekiz yıl ve 120.000 km garanti veriliyor.

Sürüş ve Güvenlik

Hafif ve kompakt olmasıyla öne çıkan Spring Electric 225 km sürüş menziline sahiptir. ECO sürüş seçeneği ile 33 kW yerine 23 kW güç ile tasarruf edebilirken maksimum hızını da 125 kph'den 100 kph'ye indiriyorsunuz.

Elektrikli otomobillerin avantajlarından biri olan her devirde alınanilen maksimum tork sayesinde Spring Electric'de sunulan 125 Nm torkun tamamına gaz pedalına bastığınız her anda sahip olabiliyorsunuz.

Dacia Spring Electric'de ABS, ESP, SOS acil durum düğmesi, otomatik far aktivasyonu, otomatik acil frenleme gibi güvenlik özellikleri standart olarak sunuluyor. 7-170 km/sa hızları arasında önde bulunan radarlar sayesinde trafiği takip eden ve acil durumlarda kaza önleme sistemini otomatik olarak devreye sokan Spring Electric,  sizin ve çevrenizdeki insanların güvenliğine büyük önem veriyor.  

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us