Turboşarj Nedir?

Turboşarj Nedir?

Yanma odasına ihtiyaç duydukları havayı atmosfer basıncına ek basınç oluşturarak gönderen mekanizmadır.

Turboşarj Nasıl Çalışır?

Türbin, kompresör ve yatak kutusundan oluşur. Türbin kısmı egzoz manifolduna bağlıdır. Kompresör ise havayı emerek basınçlı olarak motora gönderir. Motor egzozundan çıkan sıcak gazların geçişi ile, türbin kısmının bağlı olduğu milin ucundaki kompresörü döndürerek, motor silindirine giren havanın basınçlı şekilde, yüksek yoğunlukta gönderilmesini sağlar.

Motor içerisine gönderilen ideal sıcaklıktaki hava sıkıştırıldığında basıncı daha da artıp yakıtın tam olarak ve yüksek verimde yanmasını sağlar. Ayrıca tam yanmanın gerçekleşmesine yardımcı olarak emisyon değerlerinin minimuma indirilmesine yardımcı olur.

Türbin çarkı ve kompresör aynı mil üzerinde bağlı oldukları için aynı hızla dönerler. Kompresör hava filtresinden emdiği havayı alır ve çark kanatlarıyla yüksek hızla emme manifolduna gönderir.

Motorun yağlamasından beslenilir ve sonunda geri dönüş hortumu ile kartere gönderilir. Yağlama basıncının düşmesi sonucu yataklardaki aşınmalar ve dolayısıyla boşluklar artar. Yüksek devirlerde bu boşluklar büyük tahribatlara sebebiyet verebilir. Yağlama basıncının artması sonucunda yağ kaçakları artarak türbin ve kompresör içerisine yağ kaçabilmektedir.

Kanatçıklar yaklaşık 100.000 devir/dakikaya erişebilir.

Turboşarj, yeni nesil otomobillerde ECU parametrelerine bağlı olarak çalışır. Motor devrine, gaz tepkilerine, yol şartlarına göre motorun zorlanmaması veya fazla basınç gönderilmemesi için, turbo basıncını ölçmek için valfler ve sensörler kullanılır.

Turbo Wastegate

Bu valflerden en önemlilerinden bir tanesi Turbo Wastegate mekanizmasıdır. Sayesinde aşırı yükselen turbo basıncını sabitlemek için egzoz gazının belli kısmını türbin kısmında egzoz çıkışına gönderir, atmosfere salar.

By-Pass (Blow Off) Valfi

Seyir halinde iken tam yükte gaz kelebeği açık konumda havayı içeriye alır. Ayağımızı gazdan aniden çektiğimizde ise gaz kelebeği ile turbo arasında ters basınç oluşur. Bu basıncın önüne geçmek için ise By-Pass Valfi kullanılır. Blow Off ismiyle de karşınıza çıkabilir.

Bu valfler sadece turboşarjda değil tüm aşırı doldurma sistemlerinde kullanılabilir.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

What is Turbo Timer?

What is Turbo Timer?

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us