Çılgın Audi 80 Competition

Audi tarihine ve kasa kodlarına biraz aşina iseniz, bu günkü konuğumuzun da kim olduğunu hemen anlayacaksınız; Audi B4 kodlu bir Italya süper tourismo şampiyonu, Audi Quattro 80 Competition!.. VE DAHASI üzerinde yapılan bu Audi, swap işleminden sonra artık zamanının en hızlısı olan Audi RS versiyonundan bile daha hızlı.

Hemen size “competition” eklentisinin, standart bir Audi 80’e göre araç üzerinde ne gibi değişiklikler oluşturduğunu göstermek istiyorum; V6’larda bulunan mercekli farlar, S2 tamponu, 4 silindir 16v motoru ve arka spoileri.. Sizleri çok fazla bekletmeden, bu aracın Audi RS modelinden bile daha güçlü olan kalbine, kaputun altında sakladıklarına bir bakalım dilerseniz. Ve bunu yaparken de aracın sahibi olan Osman kardeşimizi yanımıza alalım ki bize yaptıklarını detaylı olarak anlatabilsin.

Hoş geldin Osman tekrardan, biz aracının etrafında imrenerek dolaşmayı nihayet bitirdik ve seninle motor ve sonrasında yaptıklarınla ilgili konuşmaya hazırız ama bunları dilersen arabayı kullanırken yapalım?

Evet Osman öncelikle bize aracın standart verilerinden bahsedebilir misin biraz? AudiRS Kaç hp idi, nasıl bir motora sahipti, 0-100 ve/veya ölçtüysen 100-200ü nasıldı bir işin temeline girelim o Tam detaylarına girmeden önce, şu anda elde ettiğiniz normal pompa benzini ile güçler nerelerde oldu? Bunu tabi ki birazdan ciddi detayları ile inceleyeceğiz.

2.0e 4 silindir bir motora turbo takmak yerine neden 1.8T swap işlemine girdin, yani bazılarımız olan motoru turbolasaydın daha rahat olmaz mıydı diye düşünebilir, bu konuda 1.8T’nin neler yapabildiğini bilmeyenler olabilir, aydınlat bizi o Senin o zamanki maliyetini bi öğrenelim motor konusunda ve şuanda kabaca bir 1.8T motoru, böyle al-tak şeklinde kaça maal edebiliyoruz onu da soralım?

Peki bütün bu iyileştirmeleri motorda yaparken, bunlara dayanacak bir şanzıman ve aktarma organları ile ilgili de eminim ki bir hayli çalışmanız olmuştur, eskiden nasıl bir aktarımı vardı, şuanda nasıl oldu? o Ve tabi akla ilk gelen soru AudiRS (RS2) şanzımanını nereden bulduğun o Ve bir diğer soru da kaça maal ettiğin bu işlemi o Şanzıman haricinde neleri değiştirdiniz, baskı balata vesaire gibi?

Şimdi bütün bu işlemlerde tabi ki bunları koordine edebilmesi açısından bir de beyne ihtiyacınız olmuştur, bu konuda biraz bize detaylı bilgi verme şansın olur mu? o Ecumaster beyne mesela duruma göre farklı haritalar yükleyerek, duruma göre farklı güçlerde ve ayarlarda kullanabiliyor musun? o E tabi bir de güncel maliyetini de merak etmiyor değiliz şimdi?

Dönelim tekrardan şimdi 1.8T motoraaaa, bize biraz bu motordan ve yapabileceklerinden bahsedebilir misin? Şöyle potansiyellerini anlatabilmek adına 

Biraz da sizin yaptıklarınıza gelelim motor üzerinde ve motor ögelerinde, motorun beraber çalıştığı arkadaşları üzerinde.

Yürüyen üzerine de gelmek istiyorum, sonuçta araba bir Quatro ve yol tutuş konusunda 90larda bile çok iddialı olan bir araç, peki siz bu güç eklemelerinin ardından yürüyen ve duran üzerinde ne gibi değişikliklerde bulundunuz? o Süspansiyon mesela bu araca uygun, sonuçta yaşı oldukça var olan bir araba, hangi opsiyonlar var mesela, coilover var mı yay mı var yoksa sadece? o Fren konusunda zaten Porschelerle audiler hep kardeş olup genelde birbirlerinin fren sistemlerini sıkıntısız biçimde kullanabiliyorlar, sizde de Porsche frenleri gözümüze çarptı, kaç pistondur, çapı nedir? Çünkü bildiğim kadarıyla bir RS2 frenleri de tamamen Porsche 928 ile aynı, doğru muyum?

Bir de arabanın içinden detaylı biçimde bahsetmek istiyorum; bu araba zamanını korumuş ve hatta kazandığı yarışlarda nasıl giydirilmiş ise o şekilde duruyor değil mi Osman? Aynen, oraya gelmeden önce ben önümde gördüklerimden ve hissettiklerimize, o zamanki Alman Lüks anlayışının nasıl yansıdığına bir bakalım; o Öncelikle önümüze bakalım, tutuyor olduğum direksiyonda öncelikle airbag olduğunu söylemek istiyorum. Gösterge paneli ise o zamanı yansıtıyor, ve günümüzdeki teknoloji ile o zamanlar arasında nasıl bir uçurum var aslına bakarsanız da bunu hatırlatıyor.. Artık virtual cockpitler, hayalet ekranlar, dokunmatikler derken işler oldukça çılgınlaştı açıkçası.

Kırmızı ışıkları ile çok basit ve şık görünen kadranda Benzin Bitti uyarısı olmaması açıkçası kullanıcıları biraz zorlayabiliyor.

DAHA AZ GÖSTER

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us