Opel Geri Dönüyor, Yeni Mokka ile Tanışın

Opel Geri Dönüyor, Yeni Mokka ile Tanışın

Yazdığım yazıların birçoğunda "değişen sektör şartları" veya buna benzer ifadeler bulmak fazlasıyla kolay. Genelde bu ifadeden sonra markaların SUV modellerine yöneliminden ve yıllardır kafamızda oluşan kimliklerinden ayrılışından duyduğum rahatsızlığı vurgulayan cümleler sıralanıyor. Bu değişimler her zaman kötü sonuçlar doğurmuyor ve her zaman rahatsız edici olmuyor.

Uzun zamandır ürettiği sıkıcı ve rakiplerine karşı geride kalan modelleri ile arka plana geçen markalardan biri olan Opel, değişen sektör şartlarına mükemmel şekilde uyum sağlayarak iddialı modeller ile geri dönüyor. Bu modellerin öncüsü niteliğinde olan Yeni Mokka, son dönemde heyecan seviyemi yükselten SUV formatındaki nadir modellerden. Gelin Yeni Mokka'nın detaylarına ve fiyatlarına daha yakından bakalım.

Sportif ve Dikkat Çekici Hatlar

Otomotiv sektörü neredeyse her konuda ileriye giderken tasarımlar konusunda gözünü geriye çevirmiş durumda. Yeni ve yumuşak hatlı otomobillerden sıkılan müşterilere hitaben eskiye dönük ve daha keskin hatlar içeren tasarımlara yönelen markalar, oldukça dikkat çekici işler çıkarıyor. Sitemizde yazısı bulunan Manta GSe modeli ile bu konuya duyduğu ilgisini vurgulayan Opel, Yeni Mokka'da da bundan faydalanıyor ve detaylardaki keskin çizgilerle sportif tasarım algısını bir crossover'da olabilecek limitin üst sınırlarına taşıyor.

Mokka ön profilden bakıldığında geleceği konu alan bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi bir izlenim yaratıyor. İsteğe bağlı olarak çift renk olarak tercih edilebilen otomobil, parlak siyah gelen kaputu ve tavanı yeni "Opel vizörü" eşliğinde Darth Vader'ın crossover formatına bakıyorsunuz izlenimi veriyor. Bu görünümde en büyük rolü üstlenen IntelliLux LED Matrix Farlar keskin çizgisi ve arka aydınlatma grubu içerisinde girdiği uyum ile dikkat çekici görünümün haricinde muhteşem bir aydınlatma sağlıyor.

Yan profilden bakıldığında pakete göre 17" ve 18" olarak tercih edilebilen jantlar otomobilin sportif tasarım hatlarını destekliyor. A sütunundan başlayarak tavan hattı boyunca ilerleyen ve C sütununda biten, pakete göre krom veya kırmızı (GS Line) olan çizgi ise buradaki en önemli ayrıntı olma özelliğini taşıyor. Siyah tavan ve kaputa eşlik eden siyah aynalar, tasarımda tamamlayıcı unsur olarak yerini alıyor.

Arka profile baktığımızda ince ve köşeli bir tasarıma sahip olan arka aydınlatma grubu özellikle beyaz-siyah ve tonlarında bir B-SUV'den beklenenin çok üzerinde bir sportiflik algısı yaratıyor. Pakete göre krom veya siyah olan Opel logosu ve Mokka ibaresi ise heyecan verici tasarımı destekliyor. Sevdiğimiz türden olan ikili ve fonksiyonel egzoz çıkışları, beni Mokka'ya biraz daha yaklaştırıyor.

Mokka, PSA grubu bünyesinde kullanılan CMP platformu mensuplarından biri. Otomobil diğer çoğu modelin aksine önceki neslinden kısa. Yeni Mokka selefinden 125 mm kısalarak 4.150 mm'lik uzunluğa gerilemiş, uzunluk aksine artış gösteren genişlik 10 mm artırılmış. Uzunluktaki eksinin zıttına 2 mm uzun hale gelen aks mesafesi dikkat çekici bir detayken 6 litre küçülen bagaj 350 litre seviyelerine gelmiş. Ağırlık tarafında ise selefinden 120 kg hafifleşen model kendine bir artı daha eklemiş.

Mokka dış tasarımı baz alındığında beni en çok heyecanlandıran B-SUV modeli, standarttan uzaklaşan ve markaların sportif yüzlerini gösteren Puma, 2008, Kona N-Line gibi modellere ise çok iyi bir alternatif.

Teknolojik ve Kullanışlı İç Mekan

Mokka'nın iç mekan detayları dışarıda da olduğu gibi paketlerine göre değişiklik gösterebiliyor, GS Line'da kırmızı ve karbon detaylar sportif duruken, Ultimate pakette yer alan krom ve alcantara detaylar sportiflikten ödün vermeden daha sade bir izlenim yaratıyor.

Opel iç mekanda Pure Panel adını verdiği kokpit düzenini kullanıyor. Pakete göre 10 inç bilgi eğlence ekranı ve 12 inç gösterge paneli ile satın alınabilen bu panel, sürücüyü saran yapıda tasarlandığından güvende hissetmenizi sağlıyor. Sınıfındaki diğer rakiplerinde olduğu gibi kablosuz şarj desteğiyle gelen otomobilde pratikliği artıran ve sevdiğimiz detaylardan olan analog klima kontrolleri muhafaza ediliyor. Sınıfı ile örtüşen şekilde vites topuzuna veda edip küçük bir kontrolcüye geçiş yapan Mokka, bu kontrölcünün yanında yer alan tuşlardan sürüş modları gibi detayları ayarlamanıza yardımcı oluyor.

Göründüğü Kadar Performanslı Mı?

Mokka bu sportif görünümün altında 1.2 litrelik 3 silindirli bir motora ev sahipliği yapıyor. AT8 (8 ileri) otomatik şanzıman ve 1.2 motor eşliğinde 130 beygir güç ve 235 Nm tork üretebilen otomobil 0-100 hızlanmasını 9,2 saniyede tamamalıyor. Ortalama tüketimin ise 4,5 litre olduğu belirtiliyor. Tabii günlük hayatta bu tüketim verisini yakalamak kolay olmayacaktır...

Mokka sadece içten yanmalı değil, elektrikli bir seçeneğe de sahip. Mokka-e adı verilen bu model, 50 kWh lityum iyon piliyle içten yanmalı versiyondan 6 beygir fazla güç sunarak 136 beygir seviyesine yükseliyor, buna 260 Nm tork eklendiğinde 0-100 hızlanmasını 9 saniyede tamamlıyor. Modelin sunduğu Sport, Normal ve Eco modları ise menzile pozitif ve negatif etkiler edebiliyor. Normal mod baz alındığında, Sport moda geçince %10 kısalan menzil, Eco moda geçince %40 artış gösteriyor. Mokka-e şu an için Türkiye topraklarında bulunmuyor fakat 2022 sonlarında geleceği biliniyor.

Paketler ve Kişileştirme Seçenekleri

Mokka; Elegance, GS Line, Ultimated adlı 3 paket ile satın alınabiliyor.

Modelin baz paketi olan Elegance, 17 inç boyutlu jantları ile geliyor, bu boyut GS Line ve Ultimate pakette 18 inç boyuta ulaşıyor. Full LED ön farlar ve LED arka aydınlatma grubu bu pakette de yer alarak standart donanım halini alıyor. 7 inç boyutlu gösterge paneli ve yine aynı boyutta olan multimedya ekranı üst paketlerde daha fazla büyüyor. Bunlarla birlikte anahtarsız giriş-çalıştırma, geri görüş kamerası ve ön çarpışma ikazı ve aktif acil frenleme sistemi Elegance pakette yer alan donanımlar arasına dahil oluyor.

Orta donanım paketi olan GS Line'a geçtiğinizde jantlar 18 inç boyutuna genişliyor ve GS Line'a özel kırmızı çizgiler ile geliyor. Otomobile; beyaz siyah ve kırmızı olmak üzere tavan rengi değiştirme opsiyonu ekleniyor. Sürüş desteği adına kör nokta uyarı sistemi dahil edilirken, otomatik katlanan aynalar ve spor pedallar gibi küçük ayrıntılar da dikkat çekiyor.

Mokka'nın en üst donanımı olan Ultimate pakette diğer tüm paketlerde olanların üzerine hatırı sayılır derecede donanım ekleniyor. 7 inç boyuttan 12 inç boyutlu gösterge ve 10 inç boyutlu multimedya olarak güncellenen paneller daha teknolojik bir hava yaratıyor. Diğer modellerde Full LED olarak gelen farlar burada LED Matrix olarak konumlanıyor. Sürüş destek sistemi tarafında ise şerit ortalama fonksiyonlu şerit takip asistanı eklenerek daha güvenli bir yolculuk sunuluyor. İç mekana geçildiğinde alcantara olarak güncellenen koltuklar aynı zamanda ısıtma özelliğine sahip oluyor. Sizlere de yine bu pakette eklenen adaptif hız sabitleyiciyi açarak konforlu bir yolculuk yapmak kalıyor.

Yeni Mokka'nın Fiyatları

Mokka'nın şu an için sadece 1.2 benzinli motor ve AT8 şanzıman ile alınabildiğini hatırlatarak fiyatlara geçelim:

  • Mokka Elegance: 365.900 TL
  • Mokka GS Line: 377.900 TL
  • Mokka Ultimate: 397.900 TL

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Yeni Opel Astra L Tanıtıldı

Yeni Opel Astra L Tanıtıldı

Zamanda Modern Yolculuk Opel Manta GSe

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us