Yeni McLaren 765LT, Bugüne Kadarki En Güçlü LT

Alman süper spor otomobil üreticisi McLaren'ın 765 adetle sınırlandırdığı özel otomobili 765LT Eylül ayında şanslı müşterilerine teslimatlara başlayacak. Özellikle pist üzerinde yapacağı gösterilerle markayı bir adım öteye taşıyacak olan 765LT' ye gelin yakından bakalım.

Az önce pistlerde yapacağı şovlardan bahsettik. Nedenine gelirsek 765LT modeli 720S tabanlı bir model. 720S ise tam bir pist otomobili. Yaptığı süreler ve pistteki yol tutuş performansıyla bunu kanıtlayan 720S'i taban alarak 765LT'yi yapan McLaren bizleri bu beklenti içeri soktu.

765LT'ye 4.0 hacminde çift turbolu bir V8 motoru ile güç veren McLaren bu otomobilinin model adına ve adetine bir atıfta bulunarak 765 hp güç ve 800Nm tork üretmesini sağlayacak. Bu motor 0-100 km/s sürate (McLaren verilerine göre) 2.8 saniye gibi mükemmel bir sürede çıkarken 0-200 km/s sürate de 7.2 saniyede çıkacak.

Tabi bu hız ve performans sadece güçlü bir motor konularak sağlanmadı. Ağırlık dengesindeki üstün mühendislik ile de sağlandı. Bu mükemmel dengeye bir de McLaren 765LT'nin hafifletilmiş olmasıda eklendiğinde "pist şovları" kavramını kullanmamamız biraz garip olurdu. 765LT bir "longtail" modeli olarak karşımıza çıkıyor ve normal modelden 80kg daha hafif. Yani toplamda 1299 kg gibi şaşırtıcı bir ağırlık ortaya çıkıyor. Bu hafifliğe ek olarak Pirelli P Zero lastiklerde Trofeo R lastiklerde dahil oluyor ve pist pist pist demeye devam etmekten başka bir şey elimizden gelmiyor.

Karbon parçalar ile hem tasarım hem de hafiflik adına düzenlemeler yapılmış. Ön tamponda yapılan yeniliklerle eklenen yeni bıçak parçalar, marşpiyellere yapılan tasarımsal ve mühendislik değişimleri, difüzöre yapılan ufak dokunuşlar ve adaptif olarak açılıp kapanan arka kanada (spoiler) ciddi kafa yorularak yeniden tasarlanan karbon parçalar hem hafiflik adına ağırlıklardan kazandırmış hemde otomobilin yere daha çok basmasına katkıda bulunmuşlar.

Bu kadar hafiflik, motor gücü ve mühendislik bir çok defa dediğim ve yine diyeceğim gibi aracın hızlanmasına ve performansını güçlendirmişken bu kadar gücü kontrol etmekte gerekli. Çünkü orantısız güç güç değildir. Yani bir otomobili dizginlemek daha önemlisi onu güvenli bir şekilde durdurabilmektir.

Bu konuyuda önemseyen McLaren mühendisleri 765LT'ye karbon seramik fren diskleri eklemişler ve isteyen kullanıcıların da ayrıca satın alabilecekleri "sadece 765LT için özel tasarlanan" yeni fren sistemini de satın alabiliyorlar.

Kabin içerisinde "hafiflik" adına yapılmış buram buram karbonfiber parçalar göze çarpıyor. Neredeyse kokpitte dokunacağınız her yeri karbonfiber ve türevleri metaryellerden yapan McLaren tüm kokpitte Alcantara döşeme kullanmayı da ihmal etmemiş. Alfa Romeo 4C de göze çarpan "opsiyonell klima ve ses sistemi" durumu 765LT'de de var. Ama istenildiği takdirde ücret ödemeden aracınıza eklenebiliniyor.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

2022 McLaren Artura

Ferrari de Kimmiş? Stage 3 McLaren 570s

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us