Yeni Fiat Doblo Tanıtıldı

Yeni Fiat Doblo Tanıtıldı

İtalyan otomobil üreticisi Fiat'ın ticari anlamda en iyi çalışmalarından biri olan Doblo, 4. nesline kadar Bursa'da üretilmesi ardından yeni ortaya çıkan 5.nesli ile İspanya'da üretilecek. Hafif ticari tarafında ülkemiz de dahil olmak üzere çok önemli bir oyuncu olarak konumlanan Doblo, hem içten yanmalı hem de elektrikli olarak geliyor. Markanın üçüncü elektrikli ticarisi olarak konumlanacak olan E-Doblo başta olmak üzere modelin detaylarına birlikte bakalım.

Doblo'ya Stellantis Dokunuşu

Doblo Bursa'da doğmuş ve 4 jenerasyon boyunca Bursa'da üretilmiş bir modeldi, Fiat tarafından 6 Haziran 2022 yılında KAP üzerinden yapılan açıklamada; modelin yeni neslinin üretiminin İspanya'ya kaydırıldığı, Doblo yerine üretimi dolduracak alternatif modeller üzerinde görüşüleceğini ve Doblo üretiminin 2023 sonuna kadar devam etmesi yönünde gerçekleştirilen temasların sürdürüldüğünden bahsedildi.

Yeni Doblo'nun Dış Tasarımı

Yeni Doblo'nun Stellantis grubunun oluşumu neticesinde Peugeot Rifter, Citroen Berlingo, Toyota Proace City ve Opel Combo ile aynı yapıyı paylaşacağı biliniyordu. Karşımıza çıkan nihai sonuçta ise tasarımsal anlamda bahsi geçen modellere göre yegane fark ön tasarım. Naçizane bir yorum olarak 4. yani Bursa'da üretilen jenerasyonunun ön profilini daha yakışıklı bulduğum Doblo, genel hatlarda ailenin diğer üyelerine göre daha "basit" bir imaj çiziyor. Aynı yapı ile sunulan diğer modeller hakkında oluşturduğumuz içeriklerde bahsettiğimiz ve uzun süredir tanıdığımız bu tasarım hakkında çok fazla yorum yapmaya gerek olmadığı kanaatindeyim.

Yeni Doblo'nun İç Tasarımı

Yeni Doblo dışarıda olduğu gibi içeride de tanınan bir tasarım dili ile sunulacak. Fransız marka Peugeot'nun I-Cockit yapısının sadeleştirilmiş bir varyasyonu ile karşımıza çıkan Doblo, sunduğu head-up display, cam tavan (Magic Window)  ve dijital göstergeler gibi detaylar ile donanımsal anlamda epey zenginleşmiş durumda. Burada karşımıza çıkan iç mekanın, modelin diğer kardeşleri baz alındığında oldukça renksiz olduğunu vurgulamakta fayda var.

Yeni Doblo'nun Taşıma Kapasitesi ve Bagaj Sunumu

Doblo ülkemizde ve dünyada aile otomobili olarak tercih edilse de temel amacı ticari alanda hizmet etmek ve bu noktada en önemli hususlar bagajın sunumu, hacmi ve taşıma kapasitesi oluyor. 3 farklı kasa tipi ile sunulacak olan Doblo, kısa ve uzun panelvanın yanında yolcu versiyonu ile satılacak.

Bu bağlamda ana tercih faktörü olacak olan Magic Cargo seçeneğinde kargo hacmi önceki nesle oranla 0,5 m3 artış gösteriyor, elektrikli versiyonda 800, içten yanmalı versiyonda 1 tona kadar yük taşıyabilecek olan Doblo, 3.4 metre uzunluğa kadar demirleri veya merdivenleri de taşıyabilecek.

Yeni Doblo'nun Motor Seçenekleri

Yeni Doblo bir elektrikli, iki dizel ve bir benzinli olmak üzere 4 motor ve bir motor seçeneğine özel olmakla birlikte 8 ileri otomatik ve manuel şanzıman seçenekleri sunacak.

%100 Elektrikli E-Doblo

Şehir içi dolaşımda bulunan ticari otomobillerin elektrikli hale getirilmesinde uzun bir süredir önemli adımlar atan Fiat, sonunda Doblo'nun da elektrikli versiyonu çıkardı ve bu model marka içerisinde yer alan 3. elektrikli ticari model olarak konumlanıyor. E-Ducato ve E-Scudo'dan sonra 0 emisyon ilkesini benimseyecek olan model bu versiyonda elektrikli yapı dolayısıyla oluşacak yapısal herhangi bir dezavantaja maruz kalmayacak.

E-Doblo 750 kilogramlık çekme kapasitesine sahip olacak, 50 kWh'lık batarya paketinden 100 kW güç ve 260 Nm tork elde eden Doblo, maksimumda 130 km/s'lik hız limiti ile gelecek, bu limitler dahilinde doğru kullanımlarda 280 kilometrelik menzil vaadi ile karşımıza çıkan model, şehir içi dolaşım için yeterli verilere sahip.

Model elektrik modunun karakteristik yapısına müdahale şansı tanımak adına 3 adet mod ile sunulacak, Eco, Normal ve Power modları ile farklı senaryolarda farklı tepkiler verebilecek.

Yeni Doblo'nun Güvenlik Ekipmanları

Yenilenen Doblo için en büyük gelişme güvenlik tarafında yaşanıyor, Doblo aktif güvenlik ve güvenlik elemanları bazında 17 kalemlik bir güvenlik elemanı listesi ile geliyor. Bir kısmı opsiyonlar dahilinde sunulacak olan bu ekipmanların, trafik sinyallerini otomatik tanınma, çarpışma riskini azaltmak için devreye giren aktif güvenlik freni, araç şeritten çıktığında sürücüyü uyaran ve ardından aracı doğru konuma geri getiren şeritte kalma asistanı, sürücünün dikkat seviyesini izleyen ve mola verme zamanı geldiğinde sinyal veren sürücü dikkat uyarısı gibi belirli başlı olanları yolcu versiyonunda standart olarak sunulacak.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us