SSC Tuatara’nın Hız Rekoru Geçersiz Olabilir

Geçtiğimiz günlerde gündemi oldukça meşgul eden ve bizim de hakkında yazılarımızda bahsettiğimiz, yeni rekortmen olduğunu ilan eden SSC Tuatara'nın hız rekoru geçersiz olabilir.

Yabancı YouTube içerik üreticisi Shmee150 yaptığı araştırma ve denemelerde SSC Tuatara hız rekoru videosunun gerçeği yansıtmadığını, parametrelerin hatalı olduğunu ve videoda paylaşılan değerlerde tutarsızlık olduğunu belirtti. Ek olarak videonun “montaj” olabileceğinin de altını çizdi.

Tuatara'nın testi, Koenigsegg'in de rekor denemelerini yaptığı Nevada'da bulunan 160 numaralı yolda yapılmış, bu yolun özelliği ise eğimsiz ve virajsız olması. Aynı yollar üzerinde aynı mesafelerde test edilen araçların verileri arasında ciddi farklar var.

Bahsettiğimiz 160 numaralı yolda 3 adet kaçış noktası var, baz alınan en önemli kısımlardan ilki: Koenigsegg ve Tuatara'nın videolarını aynı anda açıp karşılaştırdığınızda, verilere göre Tuatara, Koenigsegg'den 12km/s daha hızlı ilerlemesine rağmen bahsedilen 3. noktaya Koenigsegg'den daha sonra ulaşması.

İkinci tespit ise yine yol üzerinden yapılıyor. Bahsedilen yolda 1. ayrımın diğerine uzaklığı 2.28km, bu mesafenin kat edilme süresi ise 24 saniye. Hız ile zaman çarpıldığında mesafe çıkar kuralına göre hesaplandığında Tuatara ortalama 342km/s hızla gitmesi gerekirken bu aralıkta ulaştığı en düşük hız, olması gerekenden 46km/s daha fazla yani 388 km/s.

Bir diğer yani üçüncü unsur, şeritler. Amerika'da şehirler arası yollarda şeritlerin uzunluğu 3, aralığı ise 9 metre. Tuatara 2 saniye içerisinde 20 şerit geçiyor, ikinci maddede kullanılan formül ile tekrar hesaplama yapıldığında GPS verilerinde 520km/s hız gözüktüğü anda araç 440km/s hızla ilerlemesi gerekiyor. Bu sırada dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise iç kameradan yapılan çekimde bu anlarda kadranın bulanıklaştırılmış olması. Buradaki bir diğer iddia, izlediğimiz videonun temsili bir video olduğu, GPS verilerinin ise gerçek veriler olduğu yönünde. Fakat şu ayrıntı göze çarpıyor, temsili olduğu iddia edilen videoda pilotun yanındaki laptopun ekranında, bizim gördüğümüz kadran verileri akıyor.

Dördüncü tartışma konusu aracın stok olmadığı yönünde. Bir arabada motorun maksimum çevirdiği devri, tekerlek çapı, şanzıman dişlilerinin oranları ve diferansiyelin son dişlisinin oranı bilindiğinde kaçıncı viteste ne kadar hız yapabileceği hesaplanabiliyor. Tuatara rekoru kırdığı anlarda 7300rpm ile 6. viteste yol alıyor fakat az önce bahsettiğim şekilde hesaplama yapıldığı takdirde araç 6. viteste son devirde (8800rpm) 447.67km/s hız yapabiliyor.

Konu hız rekoru olunca tüm Dünya’daki hypercar üretici markalar SSC markasını, Shmee150’nin videosuna dayanarak eleştiri yağmuruna tuttu. Guinness Rekorlar Birliği’nin de rekoru hala onaylamadığını belirtelim.

SSC ise tüm bu eleştirilere cevap olarak kendileriyle anlaşmalı oldukları Driven Studios adlı bir grup ile çalıştıklarını, videoyu onların montajladığını belirtti. Kendilerinin bir suçu olmadığını parametrelerdeki ve sayısal değerlerdeki tutarsızlıkların videonun kurgusunu yapan Driven Studios grubunun yaptıkları kurgu hataları sebebiyle olduklarını ekledi. Önümüzdeki günlerde kafa karışıklığını gidermek amacıyla “sade” bir video hazırlanacağını ve yayına sunulacağını da belirttiler.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Dünyanın Yeni En Hızlı Otomobili - SSC Tuatara

Audi RSQ8 ABT’lendi

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us