Skoda Fabia Tamamen Yenilendi

Skoda geçtiğimiz dönemlerde Octavia'yı yenilemiş, Kodiaq'ı makyajlamıştı. Marka genel dilinde yaptığı değişimleri, B segmenti temsilcisi olan Fabia'ya da başarılı bir şekilde uyarladı. Değişen dış tasarımı, değişen iç yapısı ve motorları ile karşımıza çıkan Fabia'ya gelin detaylı olarak bakalım.

Dış Tasarım Detayları

Markanın ve VW grubunun içerisine girdiği değişimlere dahil olan Fabia'nın, ön yüzünde daha ince yapılı farlar yer alıyor. Genişleyen ve daha fazla krom ile sağlam görüntüyü destekleyen panjur, farlar ile birlikte ön yüzün ana unsurları olma özelliği taşıyarak görüntüyü tamamlıyor.

Yan formda önceki nesil ile bağlantılar taşıyan fakat daha net hale getirilen çizgiler tasarımı daha dikkat çekici bir forma sokuyor, C sütunu bariz kalınlaşıyor ve yenilenen arka stoplar yan yüzde daha çok yer kaplıyor.

Arkadan bakıldığı noktada ise kardeşi Polo'da olduğu gibi bagaj kapağına daha çok taşan arka aydınlatma grubu çok daha modern bir algı yaratıyor. Grubun diğer modellerinde gördüğümüz ve markanın uzun süredir kullandığı ayrık yapıdaki marka ismi bagaj kapağında yer alırken, kenarda küçük şekilde konumlandırılmış model ismi formunu koruyor. Önceki modelde küçük olarak karşımıza çıkan spoiler bu modelde daha belirgin olarak konumlanıyor.

İç Tasarım Detayları

İç mekanda daha öncesinde SuperB ve Octavia modellerinde gördüğümüz iki kollu direksiyon tarzı bu segmente de taşınıyor. Ön panelde kadranların çaprazlarına konumlandırılmış Fabia ibareleri segmenti için oldukça premium bir detay olma özelliği taşıyor. Grubun diğer modelleri aksine yerine koruyan büyük vites kolu, tuşlar yardımı ile ayarlanan dijital klima ve halen analog olan far ayarlama kumandaları sevdiğimiz detaylar olarak muhafaza ediliyor. Bunlar yanında model, ısıtmalı ön cam ve direksiyon gibi özelliklere kavuşuyor.

Bilgi eğlence ve gösterge paneli tarafında ise, multimedya kontrolleri için standart donanımda 8 inç boyutlu ekran yer alıyor, opsiyonel olarak ise 9,2 inç olarak güncellenebiliyor. Göstergelerde baz donanımda 3,5 inçlik analog kadranların ortasına konumlanmış bilgi ekranı ile gelen Fabia, yine donanım yükseltmeye karar verdiğinizde 10,25 inçlik boyuta büyüyerek ciddi fark yaratıyor.

Fabia kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto özelliği ile karşımıza çıkıyor, premium modellerde gördüğümüz sesli komut sistemi ve el hareketi ile komut verme özellikleri bu sınıfa kadar indirgeniyor. Ayrıca otomobilin içerisinde toplamda 5 adet USB-C portu bulunuyor, bu sayede bir yolculuk esnasında maksimum sayıda kişi telefonlarını aynı anda şarj edebiliyor.

Kullanım alanlarında bagaja yöneldiğimizde ise Skoda her zaman olduğu gibi bir üst segmente yönelik bir hamle yapıyor ve 380 litrelik bagajı ile geliyor. Bu hacim sınıfı içerisinde Clio (391 lt) sonrasında en yüksek bagaj hacmi anlamına geliyor.

Skoda Detayları

Skoda müşterisini önemseyen ve detaylara çokça özen gösteren bir marka. Fabia da diğer modeller gibi özelleştirilebiliyor ve ekstra özellikler ile geliyor. Fabia'nın iç mekanında 6 adet renk seçeneği bulunuyor. Bunun yanında diğer modellerde gördüğümüz ve bence premium bir detay olan şemsiye, depo kapağında bulunan buz kazıyıcı, ön camda bulunan kart tutucu, çıkarılabilir bardak tutma aparatları ve bagajı bölgelendirmenize yardımcı olacak elastik yapılı parça gibi detaylar markanın algısını epey yükseltiyor.

Yeni Platform ve Güvenlik Ekipmanları

Model, Ibiza, Polo, Kamiq ve Scala'nın da kullandığı MQB A0 adlı altyapıya geçiş yaptı. Bu geçiş sayesinde eklenen Travel Assist sistemi kapsamında hız sabitleyici, adaptif şerit takip, otomatik acil durum freni ve otomatik park gibi detaylar sunuyor.

Altyapıda yapılan değişiklikler sonrasında model 111 mm uzayarak 4.108 mm uzunluğa geliyor. Bunun haricinde aks mesafesinde yapılan 94 mm'lik güncelleme mesafeyi 2.564 mm seviyelerine getirerek daha geniş bir iç hacim sunmayı hedefliyor.

Yeni Fabia'nın Motor Seçenekleri

Fabia ikisi de 1.0 litre olan ve 4 varyasyonda ayrılan motor seçenekleri ile geliyor. 1.0 MPI ünite 65 ve 80 beygir ile sunuluyor, daha fazla güç istediğinizde noktada ise 7 ileri DSG eşliğinde gelen 1.0 TSI motor 95 ve 110 beygir seçenekleri ile geliyor. Grubun diğer modellerinde olduğu gibi paket isimlerinde güncellemeye gidilen Fabia'da ilk aşamada Ambition ve Style paketleri sunulacak. Bir süre sonra da Monte Carlo adlı donanım paketi satın alınabilir olacak.

2021 Fabia Modellerinin Fiyatları Ne Olacak?

Skoda, Yeni Fabia'nın fiyatlarına dair bir açıklamada bulunmuyor, fakat ülkemizde satılmakta olan 1.0 95 beygir seçeneklerin tavsiye edilen anahtar teslim fiyatları (kampanyalar haricinde) 222.900 ve 231.400 lira olarak gösteriliyor. Tahmini bir fiyat yorumu yapmak gerekirse (tamamen kendi fikrim) 1.0 MPI motorlu seçenekler 231.500 liranın üzerinde olmayacaktır, bu banttan yukarı çıkıldığında %80 vergi dilimine giriş yapılır ve fiyat 300.000 lira bantlarına kadar gelir, bu fiyatlarda ise Scala nedeni ile Fabia ölü doğan bir model olur...

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us