Sadece Hayalde Kalan 4 Kapılı Süper Spor Otomobiller

Sadece Hayalde Kalan 4 Kapılı Süper Spor Otomobiller

Otomobil kullanıcılarının her zaman hayalinde bir süper spor otomobil yatar. Ancak bu otomobillerin en çok eleştirilen yanları ise günlük kullanıma uygun olmamalarıdır. BMW M serisi veya Mercedes AMG modelleri gibi bazı markalar bu eleştirilere yanıt vermek adına hem hızlı hem konforlu araçlar üretse de bu otomobiller hiçbir zaman bir süper sporun yerini tutmadı.

Yıllar önce dahi süper spor otomobil üreticileri her zaman sedan bir süper spor otomobilin hayalini kurdu. 1980 yılında tasarlanan Ferrari Pinin bunun örneklerinden biri. Öyle ki hız rekorlarını kıran Bugatti bile 4 kapılı konsept bir otomobil tasarımına imza attı. Ancak bu otomobiller hiçbir zaman seri üretime geçmedi.

Dünyanın en hızlı seri üretim otomobillerinden birini üreten Bugatti’nin sedan konsept otomobili Bugatti 16C Galibier. Galibier, görünüş açısından Bugatti çizgileri taşısa da tasarımı bir sedan. 2010 yılında tasarlanan bu model, bilindik lüks sınıf otomobiller gibi 5 metreden fazla uzunluğa sahip. Ayrıca Bugatti’nin o efsanevi modeli Veyron’a gücünü veren 8.0 litrelik W16 motordan gücünü alıyor. Bugatti bu model için 350 km/sa son hız ön görüyordu. Galibier’in üretilmemesinin sebebi olarak firma maliyetleri gösterdi. Eğer bu otomobil üretilmek istenirse firmaya göre tam 1 milyon Sterlin’e mal olacaktı.

Lüks süper spor işini en çok abartan marka ise belki de Cadillac oldu. Cadillac 16 ismini verdiği tasarımına tam 16 silindirli bir motor tasarladı. 13.6 litre hacmindeki bu motorun 1000 Hp güç ve 1000 Nm tork üretmesi planlandı. Elbette Cadillac 16 da bir konsept otomobil olmaktan öteye geçemedi. Ancak böyle bir otomobilin hayali bile bir otomobil meraklısını heyecanlandırmaya yetiyor.

Dünyanın en tanınmış süper spor otomobil üreticilerinden biri olan Lamborghini de bir sedan süper spor tasarımı yaptı. Lamborghini Estoque yıllarca üretilecek mi? Üretilmeyecek mi? Tartışmaları yapılan bir otomobil oldu. 2008 yılında Paris otomobil fuarında tanıtılan bu konsept otomobil hala meraklılarını heyecanlandırmayı başarıyor. Bu otomobil aradan geçen 14 yıla rağmen üretime geçmese de akıllara geldikçe insanlar keşke üretilseydi demekten kendini alamıyor. En nihayetinde bir 4 kapılı otomobil üreten Lamborghini, bunu Urus ile yaptı.

Ve tabi ki Ferrari. Dünyanın en tanınmış süper spor otomobil üreticisi olan Ferrari’nin henüz yollara çıkmış ne bir SUV ne de bir sedan modeli yok. Ancak sedan süper spor fikrinin ilk sahibi de Ferrari oldu. Efsane tasarımcı Pininfarina'nın 50. Yıldönümü dolayısıyla tasarlanan Ferrari Pinin, 1980 yılında Torino Motor Show'da görücüye çıkmış olsa da asla üretilmedi. Aslına bakıldığında bu tasarım ilk önüne geldiğinde Enzo Ferrari’yi de heyecanlandırmıştı. Ancak süper spor tutkusu ve sedan karosere sahip olan bir otomobilin süper spor ruhunu asla taşımayacağı düşüncesi Ferrari Pinin modelinin de sadece konsept bir otomobil olarak kalmasına neden oldu.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us