Otomotiv Sektöründe Eylül Ayında Artan Satış Rakamları

Otomotiv Sektöründe Eylül Ayında Artan Satış Rakamları

Eylül ayında devlet tarafından yapılan yeni düzenlemeler ile gelen ÖTV zammı haberinden sonra sıfır otomobil fiyatlarındaki “yüksek” olan rakamlar daha da yükselince insanlar ikinci ele yine halihazırda “yüksek” olan talebi arttırmıştı.

Bu durum da hem piyasadaki fırsatçılar hem de temiz araç bulamama sorunları ile birleşince sitelerde gördüğümüz ilanların fiyatlarında ciddi artışlara sebep olmuştu. Bu sebepleri alt alta yazdığımızda bizim ve piyasanın içinde olan birçok kişinin de “satışlar düşecek, talep olmayacak ve piyasa daralacak” tahminlerini yaptırsa da hepimiz yanıldık gibi gözüküyor.

En İyi Eylül Ayı

Otomotiv Distribütörleri Derneği, ODD, 2020 Eylül ayı için pazar verilerini açıkladı. Bu veriler doğrultusunda ilk 9 aylık dönem de otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın Eylül ayına göre %75 arttı. Bu artışla beraber satış sayısı 493 bin 621’e ulaştı. Otomobil satışları %70, hafif ticari satışları ise inanmanın güç olduğu bir yüzdeyle %99,2 arttı. Bu artışlar ile otomobil satışları 388 bin 690, 104 bin 931 adete ulaştı.

Bu satış rakamları doğrultusunda tekrar düşünecek olursak vergi düzenlemelerindeki yüksek artışlar piyasayı çokta etkilememiş gibi gözüküyor. Öyle ki 2019 yılındaki Eylül ayı fiyatları 2020 yılına oranla düşük kur ve düşük vergi dilimleri ile uygun olsalar dahi 2020 yılı Eylül ayı 2019’a oranla Türk Otomobil Piyasası tarihinde rekor bir yükselişe sahip gibi gözküyor.

Değişen ve Değişmeyen Yönelimler

Satış rakamlarını incelediğimizde “yerli üretim” satış rakamları en yüksek olan marka 13 bin adetle Bursa fabrikaları ile Renault olurken hemen arkasından ikinci olarak yerli markamız dediğimiz Fiat 11 bin adetle onu takip ediyor. Arkalarından ise 5 bin adetle Toyota geliyor.

Toplam rakamlardaki sıralamayı değerlendirdiğimizde Fiat, Renault ve Ford yarışını izliyoruz. Herkesin dilinden düşmeyen ve herkesin sevdiği Alman marka Volkswagen ise 6 bin gibi normal satış adetleriyle Eylül ayını kapattı.

Genel olarak otomatik vites şanzıman tercihlerinde ciddi artışlar görülüyor. Galiba yakında manuel vites ve debriyaj pedalı gibi kavramları unutacağız gibi gözüküyor. Alıcıların B ve C segmentine yöneldiği de gözden kaçmıyor.

Kaynak: Otomotiv Distribütörleri Derneği

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us