Otomobil Satışlarında Artış Devam Ediyor

Otomobil Satışlarında Artış Devam Ediyor

Otomotiv Distribütörleri Derneği Mayıs ayında otomobil satış verilerini açıkladı. Son zamanlarda otomotiv sektöründe yaşanan tedarik sıkıntıları nedeniyle sürekli gündeme gelen otomobil satışları sanılanın aksine ciddi oranda arttı.

2022 yılının Mayıs ayında otomobil satışları, bir önceki senenin aynı ayına oranla yüzde 20 oranında arttı. Ülkemizde 2022 yılı Mayıs ayında tam 65.167 adet otomobil satıldı. Aynı şekilde hafif ticari araçların satışında da yükselen bir grafik söz konusu.  Aynı  dönemde yüzde 16 artış gösteren hafif ticari araç satış rakamı ise 13.500 adet olarak gerçekleşti.

En Çok SUV Tercih Ediliyor

Son yıllarda otomobil kullanıcılarının en çok tercih ettiği gövde tipi SUV oldu. Gündelik hayatta da yollarda en çok karşılaştığımız otomobil tipi olan SUV araçların pazar payı oldukça büyüdü. 2022 yılının ilk 5 ayında gövde tipine göre satış rakamlarına bakıldığında pazar payının yüzde 41’ini SUV araçlar  oluşturdu. Heybetli görünüşleri ve bu sebeple sağlam algısı yaratmasından dolayı SUV tipi araçların dünya üzerinde daha fazla tercih edildiği görülüyor.

Segment olarak bakıldığında ise en çok tercih edilen otomobillerin B ve C segmenti otomobiller olduğu görülüyor. Yılın ilk 5 ayında satılan otomobillere bakıldığında bunların yüzde 49’a yakını C segmenti, yaklaşık yüzde 40’ı ise B segmenti otomobillerden oluşuyor.

B ve C segmenti otomobillerin tercih sebeplerinin başında ekonomik olmaları geliyor. Satın alma maliyetleri de diğer üst segment otomobillere göre daha düşük olan B ve C sınıfı otomobiller daha az donanımlı olduğundan, arıza yaptığında tamirat maliyetleri ve bakım maliyetleri de nispeten daha ekonomik.

Yüksek Hacim Tercih Edilmiyor

Otomobil satış rakamları incelendiğinde artık yüksek hacimli motora sahip otomobillerin tercih edilmediği gözleniyor.  2 litre ve üzeri motora sahip olan otomobillerin satışları yaklaşık yüzde 35 azaldı. Yüksek hacimli otomobilleri terk etme davranışının en önemli sebebi ise yakıt ekonomisi. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte daha küçük hacimli motorlardan daha yüksek güç elde etmek mümkün. Dolayısıyla daha az yakıt tüketen otomobiller tercih sebebi oluyor.

Otomatik Şanzıman Tercih Sebebi

Gelişen teknoloji ile birlikte otomotivde yaşanan gelişmeler de otomobil kullanış davranışlarımızı etkiliyor. Artık çok daha az masraf çıkaran ve vites derdini ortadan kaldıran otomatik şanzıman seçenekleri bulmak mümkün. Ayrıca kalabalıklaşan nüfusla birlikte artan trafikte vites derdiyle ulaşmak istemeyen vatandaşlarımız otomatik vitesli araçları tercih ediyor.

Hafif Ticari Satışlarında Yüzde 40 Artış

Otomobil üreticileri artık hafif ticari araçlara da eskisinden daha çok önem veriyor.  Birkaç yıl öncesine kadar otomatik şanzımana sahip hafif ticari araç bulmak bile oldukça zorken, günümüzde tüm güvenlik ve konfor donanımları hafif ticari araçlarda bulunabiliyor. Bunun yanında sunduğu geniş iç hacim gibi avantajlar hafif ticari araçların daha fazla tercih edilmesine neden oluyor.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us