Makyajlı Egea Hakkında Tüm Detaylar ve Fiyatları

Makyajlı Egea Hakkında Tüm Detaylar ve Fiyatları

Fiat Egea, 2015'in Ekim ayında Linea'nın yerine gelerek yollarla buluşmuştu. Model 5 yıldır Türkiye Tofaş fabrikasında hem iç pazar için hem de dış pazar için aralıksız üretiliyor.

İhracat ağı 40 ülkeye kadar yayılan Egea Avrupa'da Fiat Tipo, Meksika-Orta Doğu pazarında ise Dodge Neon ismi ile satıldı. Türkiye pazarında 2015 yılından 2020 yılına kadar en çok satan otomobil unvanını elinden bırakmayan model, sonunda yeni bir makyaj ve yeni gövde seçenekleri ile karşımızda.

5 Yılın En Çok Satanı

Egea bahsettiğimiz gibi Türkiye'nin bu yıl dahil olmak üzere 5 yıldır en çok satanı. Bunda markanın genel misyonu yüksek fiyat/fayda sağlama amacının altının başarılı bir şekilde doldurulması var.

Ayrıca Egea, önceki nesil Fiat modellerine göre premiumlaşması ve buna rağmen makul fiyatlarda kalması ile müşteri portföyünü de ciddi olarak geliştirdi. 1.3 ya da 1.4 motorlarla düşük tüketim yüksek performans sergilemesi, 1.6 litre gibi seçenekleri ile daha iyi performans ve konfor sunarken ekonomikliği de ihmal etmemesi onu ayrıştıran unsurlardandı, bu sebepten de bu kadar satılmasını garipsememek gerekiyor.

Gelelim verilere, 2020 yılında toplam otomobil satış adeti 772.788, Fiat ise 2020 yılında tek başına 137.324 adet otomobil sattı. Bunların 45 bin adetinin ticari olduğunu göz önüne alırsak geriye kalan 92.364 adetlik satış ise büyük oranda Egea'ya kalıyor.

Bu satışlar ise Fiat'ın binek otomobillerde genel payını %15.1, ticaride ise genel payının %27.6 olmasını sağlıyor. Bu veriler ile marka 2020 yılının yıldızı olmayı başarıyor.

Makyaj ile Neler Değişiyor?

Makyaj ile Egea 5 yıldır eskimeye başlayan yüzünden kurtuluyor ve karşımıza daha yenilikçi biçimde çıkıyor. Değişen ön ızgara tasarımı, yeni LED gündüz farları, yenilenen Fiat logosu makyaj ile ön yüzde değişenler arasında. Yandan baktığınızda makyajsız kasası ile arasında fark bulunmayan model arka yüzde de çağa uyum sağlayarak LED aydınlatma grubu ile geliyor. Aynı zamanda yenilenen jantlar dış görünüme epey olumlu katkı sağlıyor.

İç mekanda maalesef hala aşırı yoğun plastik yapı korunuyor, fakat iç genişlikten dolayı araç ferah kalmayı iyi başarıyor. Arkada seyahat edecek yolcular için geniş diz mesafesi muhafaza edilirken asıl yenilikler sürücü tarafına geçince ortaya çıkıyor.

Göstergelerin ortasına konumlandırılmış 7 inç büyüklüğündeki ekran size daha çok bilgiyi daha pratik şekilde vererek günlük hayatta küçük zaman kayıplarından sıyrılmanızı sağlıyor. Ayrıca yeni direksiyon göze çok daha fazla hitap ederken yenilenen şekli ile modernleşmeyi içeriye de taşıyor.

Bence Egea'nın iç mekanda en problemli noktası; tepkimeleri geç veren ve küçük boyuta sahip dokunmatik multimedya ekranı idi. Fiat da aynı tespiti yapmış olacak ki bu ekran yerini beşinci nesil UConnect işletim sistemi ile çalışan 10 inç boyutundaki ekrana bırakıyor. Bu ekranda artık kablo sorunsalından sıyrılarak Bluetooth teknolojisi ile telefonunuzu eşleştirebilirsiniz.

Egea'da yapılan güncellemeler sadece gözle görülen yerlerde yapılmamış, güvenliğiniz için eklenen bir dizi özellik sizi daha güvenli bir seyahat yapma olanağına kavuşturuyor. Makyajlı Egea'da: trafik işaretlerini tanıma, akıllı hız asistanı, şerit takip sistemi, sürücü yorgunluk tespit ve uyarı sistemi, kör nokta uyarısı, ön park sensörleri, anahtarsız giriş çalıştırma ve dikkat çekici olan kablosuz şarj özellikleri makyaj operasyonu ile yolculuklarınızda sizlere eşlik etmeye başlıyor. Cross, station ve hathback karoserli araçlarda "Eller Serbest Bagaj Açma" özelliği ise eklenen önemli özellikler arasında.

Aile Genişliyor

Egea'da 2015 yılından beri 3 karoser tipi kullanıcıya sunuluyor. Bunlar hepimizin bildiği gibi sedan, hatchback ve station vagon seçenekler. Artık aile bu kadar ile sınırlı değil, ekibe yeni katılan Cross versiyonu, rekabette Egea'yı çok ileriye taşıyacak gibi gözüküyor.

Özellikle bireysel kullanımda sıradanlıktan sıkılıp hatcback Egea'lara yönelen kullanıcılar veya ekonomik bir crossover isteyenler için harika bir seçenek olacak. Bireysel kullanımda bu tipte araçlara oluşan yoğun ilgiden payını almak isteyen model, gerek fiyatı gerek özellikleri ile epey iddialı.

Cross, yenilenen süspansiyon ve jant modellerine tavan rayları eklendiğinde diğer Egea'lardan 7 santim daha yüksekte duruyor. Aracın yerden yüksekliği 18 santimetre. Bu çok büyük bir fark gibi gelmeyebilir fakat bir otomobil için çok ciddi bir veri olduğunun altını çizmekte fayda var.

Yüksekliği ve yenilenen tasarımıyla Cross bir Egea için gayet heybetli ve albenili duruyor. Dış tasarımda aracı çevreleyen gövde kaplamaları küçük hasarların büyük problemler oluşturmasını önlüyor. Bu karoserde iç mekanda herhangi bir değişiklik yok, bahsettiğimiz güvenlik özelliklerinin tamamı Cross ile de alınabiliyor.

Yeni 1.0 Firefly Ünite

Egea'da makyaj ile birlikte kaput altında da ciddi farklılıklar oluştu, bunlardan biri ve en önemlisi gelen 1.0 litre hacminde Firefly benzinli ünite. Model bu motordan 100 beygir güç ve 190nm çok ciddi bir tork üretiyor.

Bu veriler yeni ünitenin standart kullanıcılar için gayet yeterli olduğunu gösteriyor, yüksek tork şehir içinde ve virajlı yollarda gayet iyi bir kullanım deneyimi sunacaktır. Kaput altında yapılan bir diğer değişiklik artık daha performanslı hale gelen 1.6 Multijet dizel ünite. Eskiden 120 beygir ile gayet konforlu yolculuklar yapmanızı sağlayan bu motor artık 130 beygir güce sahip.

Burada akıllara gelen klasik soru "1.0 motor bu arabayı çeker mi", akılda bırakmamak adına cevap verelim. Motor teknolojisi bulunduğumuz dönemde epey gelişti, artık bu hacimlerden ciddi güçler ve dayanım süreleri elde edebiliyoruz. 1.6 motorlarla üretilen 75 beygir Kuş serisi araçlar 30 yıldır trafikte olduğuna göre bu motorlarla da problem yaşanılacağını zannetmiyorum...

Peki Bütün Bunlar Ne Kadar?

Sedan seçeneğinin en bütçe dostu modeli 1.4 Easy donanımlı olan, bu konfigürasyonda modelin etiketi 130.900 TL. Sedanda en pahalı seçenek ise 224.900 TL'lik etiketiyle 1.6 dizel motorlu Lounge donanıma sahip versiyon.

Pratikliği benimsemiş kullanıcılar için hatchback Egea'nın en baz fiyatı 1.4 95 beygirlik üniteye sahip Street donanımlı model, 145.900 TL. Hatchback için en pahalı seçenek ise 1.6 Multijet dizel motorlu Lounge donanımındaki 232.000 TL'lik etikete sahip versiyon.

Gelelim en merak edilen üye Cross'un fiyatlarına. Cross en baz olarak 1.4 Fire motoru ve Street donanımı ile 154.900 TL'ye satılıyor. Cross'da en tepe nokta ise yine 1.6 litrelik dizel motor. Bu motor seçeneği ve Lounge donanımı ile 232.000 TL etikete sahip versiyon hatchback ile kafa kafaya en pahalı Egea olma özelliğini taşıyor.

Yeni eklenen 1.0 ünite: sedanda 177.900 TL'den açılışı yapıyor ve 193.900 TL'de limitine ulaşıyor. Bu arada 1.0 üniteyi en düşük donanım paketler olan Street ve Easy'de alamıyorsunuz. Hatchback versiyonda 185.900 TL'den başlayan ünitenin fiyatları 201.900 TL'de final yapıyor. Cross için ise 188.900 TL etiketle alabileceğiniz yeni ünite en fazla 204.900 TL limitine gelebiliyor.

Önemli Notlar

  • Egea Cross, hatchback karosere sahip kardeşinin yükseltilmiş bir versiyonu. Fiat, üretileceği kesin olmamakla birlikte, station üzerinde şekillenecek bir Cross da düşünüyor...
  • Egea'nın geneli hakkında en çok merak edilen detaylardan biri otomatik vitesin ne zaman geleceği. Bunun için tam bir tarih yok fakat otomatik vitesin geleceği kesinleşmiş bir konu. Burada üzücü olan detayın bu opsiyonun sadece 1.6 dizel motor ile alınabilecek olması.
  • Fiat Egea'nın Easy/Street-Urban-Lounge donanımlarının her biri arasında 16.000 TL fiyat farkı olması hedeflenmiş. Bir üst donanım paketine geçmeden araca daha fazla özellik eklemek istiyorsanız burada devreye plus paketleri giriyor. Bu paketler sayesinde hedef olan 8.000 TL fark ile donanım seviyesi atlamadan donanım eklemek mümkün hale geliyor.
  • Tofaş, Egea'da parça üretimi konusunda %70-80 genel yerlilik konusunda da %60 civarında oranlara ulaşmış.
  • Makyajlı Egea'lar öncelikle Bursa'ya yakın bayilerde olmak üzere 15 Ocak itibari ile satışa sunulacak.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

2021 Fiat 500X

Fiat Egea'ya Yeni Paket | City Sport

Fiat Egea'ya Yeni Paket | City Sport

Fiat 500 Electric 3+1 Tanıtıldı

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us