Koenigsegg CC8 20 Yıl Sonra CC850 Olarak Yeniden Karşımızda

Koenigsegg CC8 20 Yıl Sonra CC850 Olarak Yeniden Karşımızda

Dünyanın en hızlı manüel vitesli otomobili unvanını elinde bulunduran Koenigsegg CC8’in ilk üretildiği günden bu yana tam 20 yıl geçti. Yılların eskitemediği, zamansız tasarımın vücut bulmuş hali olan Koenigsegg CC8 hala otomobil tutkunlarının hayalini süslerken, firma 20. Yıla özel olarak CC850 adıyla yeni  bir otomobil tanıttı.

Koenigsegg CC8 ilk olarak 2000 yılında Paris Otomobil Fuarı’nda karşımıza çıktı. Zamanının en görkemli otomobillerinden biri olan CC8, aynı zamanda aradan geçen yıllara rağmen dünyanın en hızlı manüel vites otomobili olma özelliğini de kimselere kaptırmadı. 4,6 litre hacminde motoru 665 beygir güç üreten CC8, o dönem Süper Spor otomobiller arasında zirveye oturmayı başarmıştı.

Aradan geçen yıllar Koenigsegg CC8’i otomobil tutkunlarının hayalinden silemese de Süper Otomobiller arasındaki zirve yarışından geride bıraktı. Koenigsegg firması 20. Yıla özel yeni bir otomobil üretti. Birçok ilki hayata geçiren CC8’e atıfta bulunarak üretilen yeni Koenigsegg CC850 ağabeyinin ürettiğinden iki kat daha fazla güç üretiyor.

Otomobil dünyasında ilklerin markası olarak bilinen Koenigsegg, CC850’de yine oldukça ilginç bir teknoloji kullandı. Otomobilin şanzımanı 9 ileri otomatik bir şanzıman ancak 6 ileri manüel olarak da kullanılabiliyor. Firma söz konusu şanzımana oldukça ilginç de bir isim veriyor. “TWMPAFMPC” olarak adlandırılan bu ismin açılımı; “Dünyanın En Güçlü ve En Hızlı Manuel Vitese Sahip Otomobili”

“TWMPAFMPC” şanzıman bildiğimiz ister manüel ister otomatik olarak kullanılabilen şanzımanlardan oldukça farklı çalışıyor. Koenigsegg CC850 hem bir vites topuzu hem de debriyaj pedalı barındırıyor. Bu sayede hala dünyanın en hızlı manüel vites otomobili unvanı Koenigsegg’e ait.

Tasarım açısından bakıldığında CC8’e oldukça benzeyen CC850 maksimum güç ürettiğinde tam 1.385 beygir güce ulaşabiliyor. Bu çılgın rakamı sadece 1.385 kilogram bir aracın üretebiliyor olması ise onu mühendislik harikası yapan en önemli detay. E85 adı verilen yüzde 85 etanol yakıtla 1.385 beygir güç üretebilen Koenigsegg CC850, güç ağırlık oranı açısından tam bir canavar. Sıradan bir c sınıfı ağırlığa sahip ancak hiper otomobil sınıfında bir güç üretebiliyor. Bu rakam, otomobilin her bir kilo ağırlığı başına 1 beygir güç demek. Bu inanılmaz.

Pompa benzini olarak adlandırılan yakıtla dahi 1.185 beygir güç üretebilen Koenigsegg CC850’nin maksimum torku ise 1.385 NM. Koenigsegg CC850’nin bu güçleri üretebilmesini sağlayan motoru ise 5 litre hacminde çift turboya sahip bir v8.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us