Yeni "Full Elektrikli" Skoda Enyaq iV SUV

Adı İrlanda dilinde "yaşam kaynağı" anlamına gelen 'enya' isminden türeyen, elektrikli bir otomobil olduğunu  vurgulayan 'E'nin yanında Skoda'nın SUV ailesini temsil eden 'Q' harfiyle birleşmesiyle ortaya çıkan Skoda'nın ilk full elektrikli SUV modeli Enyaq iV artık bizimle.

Halihazırda satışta olan Hyundai Kona Electric ve Kia e-Nero ile aynı pazarda rekabet edecek olan Enyaq iV'nin dişli rakipleri Ford Mustang MACH-e ve Jaguar I-pace gibi premium sınıfta rekabet edecek olmasından dolayı ilk kozunu tasarımıyla ortaya koyuyor.

Volkswagen tarafından elektrikli otomobiler için geliştirilen ve Enyaq iV'nin de kardeşi olan Volkswagen ID.4 ile aynı platformda üretilen Enyaq iV, Skoda ailesinin ufak çocuğu Citigo-e iV sonrasında markanın tamamen elektrikli ikinci modeli olma özelliğini taşıyor. Marka için ilkler bununla da bitmiş değil. MEB platformunu kullanan otomobiller içinde Almanya dışında üretilen ilk model olma özelliği de Enyaq iV'ye ait.

Tasarımın da Skoda'nın güncel modellerinde kullandığı tasarım dilinin kullanıldığı Enyaq iV'yi dışardan bakıldığında dikkat çekici hale getiren kristal kesim ve ışıklı ızgara ile de satın alabiliyorsunuz. Bu ızgara ile uzaktan bakıldığında Skoda'dan çok BMW'nin büyük boy i3'üne ait kocaman böbrekleri gibi duran panjur tasarımı onun göze çabucak alışmasına neden oluyor.

Arkasından baktığımızda ise diğer Skoda modellerine oldukça benzeyen stoplar ve bagaj tasarımıyla halen çoğumuzun alışamadığı, göze ilk bakışta tuhaf gelen bir ifadeyle karşılaşıyorsunuz. Bagajın orta kısmında büyükçe bir SKODA yazısının sol altında ENYAQ, sağ tarafında ise iV logosunun hemen altında otomobilin elektrikli motoru hakkında bize bigi veren sayılar yer alıyor.

İçerde ise dış tasarımında yer alan keskin hatların aksine daha yumuşak ancak belirgin karakterde bir tasarım bizi karşılıyor. Elektrikli otomobil dendiğinde akla gelen adeta uzay mekiğini andıran uçuk tasarımın yerine daha çok kabul gören standart SUV iç dizaynını esas alan tasarım ile müşteri memnuniyeti ve yüksek satış rakamlarının hedeflendiği ilk göze çarpan detaylar oluyor.

Sportif bir direksiyon ve ahşap-kumaş karışımı konsol ve kapı içleri, içeride seyahat ederken de farklı ve çevreci bir otomobilde bulunduğunuz hissini fazlasıyla size aktarıyor. Konsolun ortasında duran ve adeta dev bir tablet bilgisayarı andıran bilgi ve multimedya ekranı da elektrikli otomobillerde görmeye alışkın olduğumuz büyüklükte. Donanım ve opsiyon farklılıklarına göre deri ve suit seçeneklerinin de sunulduğu Enyaq iV kişiselleştirilmeye açık bir otomobil olarak karşımıza çıkıyor.

Elektrikli bir otomobil satın alıyorsak ve bu sadece bir otomobil değil SUV ise yerden yüksek ve kolay kullanım sunmasının yanı sıra geniş iç mekan ve ve saklama alanlarının çok ve büyük olması da istenen bir özelliktir. 585 lt ile Skoda Karoq SUV'dan 106 lt daha fazla bagaj hacmine sahip olan Enyaq iV bir SUV'den beklenen kullanım rahatlığını da bize sunmakta.

İçten yanmalı motora sahip olan ve Skoda'nın en büyük SUV modeli olan Kodiaq'tan 4649mm ile 48mm daha kısa olan Enyaq iV, genişlik olarak ise önden 2147mm ile 60mm daha geniş, arka taraftan ise 1879mm ile 3mm daha geniş olan ölçüleriyle dikkat çekiyor.

Başlangıç seviyesi olarak sunulan Enyaq 60, otomobilin tababına yerleştirilmiş ufak bir 62kWh bataryalar ile yine standart olarak sunulan 19 inç jantlar. 13 inç bilgi ekranı ve anahtarsız giriş özellikleriyle satın alabilirsiniz. Yine standart olarak sunulan güvenlik paketlerinde ise aktif sürüş asistanıyla, otonom acil fren sistemi ve aktif şerit takibi gibi özellikleriyle rakiplerinden bir adım öne çıkmayı başaran Enyaq iV, tasarımının yanında standart olarak sunduğu güvenlik donanımlarıyla birlikte bir adım öne çıkıyor.

Sunulan iki batarya seçeneğinden ikincisi olan Enyaq 80 ise standart olarak sunulan güvenlik paketlerinin yanında yine bu modele özgü standart olan ısıtmalı direksiyon simidi, arka görüş kamerası ve uydu üzerinden hizmet veren navigasyon hizmeti ile sunulmakta.

Bu iki donanım seviyesinin de üstünde yer alan Enyaq iV 80 Founder's Edition ile 21 inç jantlar, 125kW şarj desteği, ışıklı kristal kesim ön ızgaranın yanında LED matris farların yanı sıra benzersiz bir iç deri döşeme ile geliyor.

En baz donanım olan Enyaq iv 50'de 148 Hp gücü arka tekeleklere ileten 55kWh batarya ile 340km menzile sahip olabiliyorsunuz. İkinci motor seçeneği olan Enyaq iV 60'da 178 Hp gücü yine arka tekerleklere ileten 62kWh batarya ile menzil seviyesini önceki donanıma göre 30km daha artırarak 320km'ye çıkartıyorsunuz.

Üçüncü motor seçeneği olan Enyaq 80'de ise 204 Hp gücü diğer modellerde olduğu gibi arka tekerleklere ileten 82kWh batarya ile kendinden bir önceki menzilden 100km daha fazlasına sahip olup 420km'ye çıkartıyorsunuz. Yine diğer bütün Enyaq iV modellerinde standart olarak sunulan  maksimum şarj hızı 50kW'dir. İsteğe bağlı olarak 60 modelinde 100kW, 80 modelinde ise 125kW şarj hızına yükseltme imkanı da mevcut. 125kW şarj hızı ile 38 dakikada %10'dan %80 seviyesine kadar batarya dolumu mümkün hale geliyor.

Skoda'nın ilk full elektrikli SUV modeli olan Enyaq iV, tasarımı, boyutları, sunduğu güçlü ve kullanışlı motor seçenekleri ile yakın gelecekte kendisine kalıcı bir yer edineceğe benziyor. Avrupa'da £33,450 ile rekabetçi bir fiyat sunan Enyaq iV'nin Türkiye'ye ne zaman geleceği ve  nasıl bir fiyatla satışa çıkacağı ise henüz bilinmezliğini koruyor.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Skoda Fabia Tamamen Yenilendi

Yeni Škoda Kushaq SUV

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us