Wankel Motor Mazda MX-30 ile Geri Dönüyor!

Wankel motoru nasıl bilirsiniz? Bundan bir kaç yıl öncesine kadar uygun fiyatlı bir spor otomobil almak istediğimizde ilanların sonu hep bir Mazda RX-8 'e çıkar, önce neden bu otomobilin neden bu kadar ucuz olduğunu kendimize sorduktan sonra forumlarda, ustalarda bu otomobili araştırmaya başlardık.

Ve çoğumuz hep şu uyarıyla karşılaşıyorduk. 'Mazda RX-8, Wankel motora sahiptir ve belirli bir kilometreden sonra motor değiştirmesi gerekir'. Doğrusunu söylemek gerekirse, ilk defa bir spor otomobil alacak birisi için gerçekten korku filmi senaryosu gibi bir şeydi bu durum.

Bu uyarıyı yapanlar pek de haksız sayılmaz. Wankel motorun ilk geliştirilmeye başlandığı 1951'den bu yana pek çok kez bir otomobilde kullanılmaya çalışıldı ancak bu çoğu kez hüsran ile sonuçlandı. Bunu tek başına en uzun süre başarabilen nadir otomobil üreticilerinden biri olan Mazda Motor Corporation, Wankel motorun peşini bırakmayarak bu verimli ve ucuz motoru mutlaka günün birinde terkar kullanmak üzere son kez 2003'den 2012 yılı sonuna kadar Mazda RX-8'de kullanarak, ardından ar-ge çalışmalarına devam etti.

Bizi Neler Bekliyor?

Mazda MX-30, Mazda'nın tamamen elektrikli ilk SUV modeli olması özelliği ile birlikte Tesla Model Y ve Volkswagen ID.4 gibi modellerin de rakibi olmasının ötesinde, otomobil dünyası için bambaşka bir öneme sahip teknolojiyle geliyor.

Wankel motorun tamamen elektrikli Mazda MX-30'da menzil artırıcı bir şarj aleti olarak kullanılacak olması, Mazda'nın geçmişten bu yana gündeminde olan bir çalışmaydı ve nihayet bu MX-30 ile gerçek oluyor.

Tasarımında son kez bir Wankel motorun kullanıldığı Mazda RX-8'den de esintiler bulunan MX-30'da coupe tasarımının beraberinde, tersine açılan arka kapıları ile yolcuların araca daha rahat inip binmesine olanak sağlarken, geçmişe de bir gönderme yapıyor.

2022'de Wankel Motorlu MX-30 Bizimle!

Mazda, şimdilik MX-30 dışında herhangi bir modelinde Wankel motorun kullanılacağını açıklamadı. Bu şirin ve cesur MX-30, halihazırda bir hibrit motor ile Japonya'da 2020 yılı başından bu yana satışta. Tamamen elektrikli versiyonu da geçtiğimiz aylarda Avrupa'da satışa çıktı.

Mazda CEO'su Akiro Marumoto, Wankel motorun MX-30'da menzil uzatıcı bir şarj aleti olarak kullanıcağını doğrularken bunu "yeşil bir hareket" olarak nitelendirdi. Amerika pazarı için hibrit ya da tamamen elektrikli bir Mazda MX-30 satışı henüz yokken, Wankel motorun menzil uzatıcı olarak kullanıldığı modellerin 2022 yılında ilk olarak  Amerika pazarına sunulması da ihtimaller arasında.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Yeni Mazda MX-30

Yeni Mazda MX-30

Yaşayan Efsane Mazda MX-5 Miata

Yaşayan Efsane Mazda MX-5 Miata

2021 Mazda 6

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us