Efsane İtalyan Şeytanı - Lamborghini Diablo

İtalyanca “şeytan” demek olan Diablo, Lamborghini’nin 1990 yılında ürün gamına katmış, 2000 yılına kadar üretimini yapmış ve 2001 yılı başlarında satıştan kaldırmış olduğu “süpersport” sınıfına mahsus otomobilidir.

Çok geniş kitleler tarafından beğenilmiş ve çıkış tarihi üzerinden dile kolay tam 30 yıl geçmiş olmasına karşın hâlâ otomobil camiasında kendinden çokça söz ettirmiş bir otomobil Diablo.

Geliştirilmeye 1989'da başlanılmış olan Lamborghini Diablo 90'lı yılların gelişi şerefine çıkmış gibi gözüküyor. 1990 yılı başlarında satışa çıkmış olan Diablo o yılların en üstün mühendislik detaylarına sahipti. 90’lı çocukların çok iyi bildiği Diablo internet bu kadar yaygın olmadığı yıllarda çıktığından aslında haberdar olunması zor bir otomobildi.

O yılların çeşitli dergileri sayesinde ne olduğu öğrenilmiş olan Diablo yine o yılların çocuklarının dergilerden kesip duvarlarına astıkları posterleri ile hayallerini süsleme şerefine nail olan bir Lamborghini’ydi.

1990 yılında önceki nesli Countach’ın yerini aldı. Dikkatle baktığınızda aslında Countach hatları bozulmadan içinden yeni bir Lamborghini çıkartılmış olduğunu fark edersiniz. O yılların modası haline gelen ve bir çok modelde gördüğümüz “kare” formundaki far trendinden nasibini alan Countach’tan gelen geleneği ilk çıkan modellerinde düz kare sonraki versiyonlarında ise yukarı doğru açılıp kapanan far sistemine bırakan Diablo lansman rengi denebilecek ve ona en çok yakışan sarı rengiyle her fotoğrafta göz dolduruyordu.

Sivri burun tasarımı ve kocaman arka tasarımı ile göz dolduran Diablo’da ayrıca biz 90'lar ve 2000'ler çocuklarının asla akıllarından silinmeyecek olan kapıların yukarı doğru açılma menteşe sistemi de ilk defa seri üretim bir Lamborghini de vardı. Kapıların hemen arkasında, arka çamurlukta açılmış olan motorun soğutulması için kullanılan hava kanalı ve kocaman spoileri her bakışta farklı bir hayranlık hissi uyandırıyordu. Arka tasarımda yapılmış olan ve radikal diyebileceğimiz yuvarlak stop lambaları ortasına hizalanmış 4 çıkışlı dev egzozların sesini tarif edemeyiz herhalde.

Dışarıdaki bu kadar şatafat ve gösterişten sonra iç kısma geçtiğimiz de bizi gereğinden fazla sade ve sadece iş görmesi için tasarlanmış bir kokpit karşılıyor. Kocaman bir ön konsola sahip olan Diablo bu konsolu sürücü ve yolcu koltuğu arasından da devam ettirerek kokpiti iki ayrı bölüme ayırıyor. Konsolun hemen altına konumlandırılmış yine oldukça sade, vites yolları krom çıtalar ile belirlenmiş şık vites topuzunu görüyoruz.

Direksiyonda yine oldukça sade. Ama şık diyemeyeceğim. Diablo da benim beğenmediğim tek bölüm direksiyonu. Ama koltuğuna geçtiğinizde bu durumu fark etmiyorsunuz bile. Çünkü kullanmaya başladığınızda hemen arkanızda bulunan ve aranızda sadece ince bir cam bulunan V12 motorun homurtularını dinlemekle meşgul oluyorsunuz.

Lamborghini’nin efsaneleşmiş olan 5.7 litrelik 48 valf V12 motor ile piyasaya sürülen Diablo 550 hp güce ve 579nm torka sahipti. 0-100 hızlanması 3.9 saniye olan Diablo 338 km/s hıza kadar ulaşabiliyordu. 2 kapılı coupe ve roadster olarak iki tip karoserde satışa çıkan Diablo’dan sadece 2884 adet üretildi. Kanlı canlı görmesi biraz zor olan Diablo’yu kim bilir belki uslu birer PetrolHead olursak görme şansını erişebiliriz.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Vahşi Güzel Lamborghini Huracan STO

Vahşi Güzel Lamborghini Huracan STO

Yeni Lamborghini Essenza SCV12

Yeni Lamborghini Essenza SCV12

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us