Apple Project Titan: Hedef 2024

Amerika'lı teknoloji devi Apple, teknoloji ve bilgi birikimini tamamen elektrikli otonom otomobil pazarında göstermek için 2014 yılında başlattığı Apple iCar Titan AR-GE projesi için bir takım yeni haberler verdi.

Üzerinden 6 Yıl Geçti

2014 yılında Apple CEO'su Tim Cook tarafından onaylanan, tamamen elektrikli otomobil projesinin başına eski bir Ford mühendisi olan Steve Zadesky getirilmişti. Yine bu proje için Alman otomobil devi Mercedes-Benz Kuzey Amerika eski başkanı ve genel müdürü Johann Jungwirth de katkı sunuyor.

2015 yılı itibariyle, önemli sayıda Apple çalışanın yalnızca tamamen elektrikli otomobil üzerine çalıştığı hatta yine bir başka elektrikli otomobil devi olan Tesla markasının çalışanlarına da Apple'da çalışmaları için ciddi teklif ve teşvikler sunulduğu biliniyor.

Konuyla ilgili yetkililerin Reuters'a verdiği demeçte, Apple Inc'in tamamen elektrikli ve aynı zamanda 'sürücüsüz' otomobil teknolojisinde hız kesmeden çalışmalara devam ettiğini ve 2024 yılı içinde çığır açan pil teknolojisini içeren bir binek üretmeyi hedeflediklerini açıkladı.

2014'ten Sonra Neler Oldu?

iPhone üreticisinin Project Titan olarak bilinen otomotiv çabaları, kendi aracını sıfırdan tasarlamaya başladığı 2014 yılından bu yana dengesiz bir şekilde ilerledi. Bir noktada Apple, yazılıma odaklanan çabasını geri çekti ve hedeflerini yeniden şekillendirdi. Şu an Tesla'da çalışan eski Apple çalışanı olan Doug Field, 2018 yılında projeyi denetlemesinin ardından 2019'da ekipten 190 kişiyi çıkardı.

Apple'nın pil tasarımını gören ismi açıklanmayan kişiye göre, Apple stratejisinin merkezinde, pil maliyetini ciddi şekilde düşürebilecek ve aracın menzilini artırabilecek yeni bir pil tasarımı bulunuyor.

Apple planları veya gelcekteki ürünleri hakkında yorum yapmayı ise reddetti.

Otomobil Üretmek Ne Kadar Zor?

Bir otomobili sıfırdan üretmek, her yıl dünyanın dört bir yanında yüz miyonlarca elektronik ürün üreten, ancak hiçbir zaman bir otomobil üretmeyen, Apple için ciddi manada bir tedarik zinciri zorluğunu temsil ediyor. Elon Musk'un Tesla'sının, kar getiren bir otomobil üretmeye başlaması tam 17 yılını aldı.

Project Titan'da çalışan bir kişi, 'Gezegen üzerinde tamamen sürücüsüz bir otomobil yapacak güce sahip bir şirket varsa, o da muhtemelen Apple'dır. Apple sadece bir cep telefonu değildir.' dedi.

Apple markalı bir otomobili kimin monte edeceği henüz belirsizliğini koruyor ancak, şirketin araç üretmek bir üretim ortağı bulma aşamasında olduğu biliniyor. Aynı zamanda tasarım ve montaj konusunda yeterince vakit kaybetmek istemeyen Apple'ın, üretilen bir otomobil modeli şaşisi üzerine kendi teknolojisi ile bir otomobil inşa etmesi de yine beklenen durumlar arasında yer alıyor.

2024'te Yenilikler Neler?

İsmi açıklanmayan Apple yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre, Apple, kendi kendine giden otomobili için aracın, yolun üç boyutlu bir görüntüsünü almasına yardımcı olan lidar sensörler de dahil olmak üzere sistemin diğer gereksinimleri için dış ortaklarla çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bilindiği gibi Apple'ın bu yıl pazara sunduğu iPhone 12 Pro ve iPad Pro modellerinde de lidar kamera teknolojisi bulunuyor.

Project Titan için yapılan son resmi açıklamada 2024 yılı içinde otomobili yollarda görmeyi hedefleyen Apple, yılda 100 bin üretim adedi hedeflediklerini söyledi.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us