2023 Yılında Trafik Cezaları Yüzde 123 Zamlanacak

2023 Yılında Trafik Cezaları Yüzde 123 Zamlanacak

Her sene 1 Ocak itibariyle uygulanacak trafik cezaları ve vergiler yeniden değerleme oranında zamlanıyor. Yeniden değerleme oranı ise ÜFE oranına göre hesaplanıyor. 2022 yılında yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle oldukça yüksek çıkan ÜFE nedeniyle önümüzdeki sene uygulanacak trafik cezaları da hayli can yakacak.

Yüksek enflasyon hayatın her alanında vatadaşlarımızı ekonomik olarak zorlamaya devam ediyor. Hemen her gün trafiğe çıkan sürücüler ise artık trafik kurallarna daha fazla dikkat edecek. Enflasyon ile trafik kuralları alakasız gibi görünse de trafik cezalarına yapılan zamlar da Üretici Fiyat Endeksi ile hesaplandığından enflasyon canavarı trafik canavarına karşı üstün geleceğe benziyor.

2023 yılında uygulanacak olan trafik cezaları, 2022 yılına nazaran yüzde 122,93 oranında zamlandı. Dolayısıyla zaten yükselen yakıt maliyeti nedeniyle araçlarını kullanırken birkaç kez düşünmek zorunda kalan sürücüler, artık trafikte çok daha dikkatli araç kullanacak. Keza yeni yılda uygulanacak cezalar hayli can yakan cinsten.

Sürücülerin bazen dalgınlıkla, bazen de gerçekten kural tanımazlıktan en çok çiğnediği trafik kuralı kırmızı ışık ihlali olsa gerek. 1 Ocak 2023 itibariyle sürücülerin bırakın kırmızı ışıkta geçmeyi artık sarı ışığı gördüğünde ayakları fren pedalını arayacağa benziyor. Keza 427 lira olan kırmızı ışık ihlali cezası 951 lira oldu.

Özellikle şehirler arası yolculuklarda gideceği yere daha çabuk varabilmek isteyen yahut şehir içinde acele bir işi olan sürücüler zaman zaman hız sınırı kuralını çiğneyebiliyor. Bundan böyle sürücülerin bir gözü sürekli hız göstergesinde olacak. Çünkü hız sınırını yüzde 10-30 arası aşmanın cezası 427 liradan 951 liraya, yüzde 30-50 arası aşmanın cezası 888 liradan 1979 liraya, Yüzde 50’den fazla aşmanın cezası ise 1823 liradan 4064 liraya yükseldi.

Buna göre şehir içinde hız sınırının 50 km/h olduğu bir yolda 56 km/h hızla giderken radara yakalandığınızda 951 lira, 66 ile giderken yakalandığınızda 1979 lira, 76 ile yakalandığınızda ise tam 4064 lira ceza uygulanacak. Aynı kural 110 km/h hız sınırı olan şehirler arası bir yol için ise şöyle; 122 km/h saat hızı geçerseniz 951 lira, 143 km/h hızı geçerseniz 1979 lira, 165 km/h hızı geçerseniz ise 4064 lira.

Alkollü araç kullanarak hem kendi hem de başkalarının canını tehlikeye atan trafik canavarlarını hemen her gün haber bültenlerinde görüyoruz. Artık evine kendi aracıyla dönecek olan kişiler alkol almak şöyle dursun koklamak bile istemeyecek. Çünkü alkollü araç kullanırken yakalanan bir sürücüye ilk seferde 4064 lira ceza kesilecek. Aynı sürücü bir kez daha alkollü araç kullanırken yakalanırsa cezası tam 5096 lira olacak.

Sürücülerin ve yolcuların kendi can güvenliği için uygulanan emniyet kemeri cezaları da yeni yılda hayli caydırıcı bir seviyeye çıkacak. Artık ülkemizde pek de kullanılmayan emniyet kemerini takmayan sürücü kalmayacağa benziyor. Öyle ki emniyet kemeri takmamanın cezası 436 lira oldu.

Hayatın her alanında elimizden düşürmediğimiz cep telefonları seyir esnasında kullanıldığında hem trafiğin güvenliğini hem de araçta bulunan insanların hayatını tehlikeye atıyor. Artık araç kullanırken aynı zamanda cep telefonu kullanmak cep de yakacak. Seyir halinde cep telefonu kullanmanın cezası 951 lira oldu.

2023 yılında uygulanacak en yüksek cezalardan biri ise 20 bin 342 lira ile drift atanlara ve sahte plaka kullananlara yazılacak. Ehliyeti olmadan direksiyon başına geçen sürücüler 8 bin 190 lira ceza ile karşılaşabilir. Rekor ceza ise uyuşturucu etkisi altında araç kullananlar için uygulanacak. Uyuşturucu etkisi altında araç kullanmanın cezası 20 bin 977 lira oldu.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us